Наградиха най-добрите есета за спасяването на българските евреи

Церемонията за финала на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се превърна в тържество на хуманизма

 

Във вълнуващ празник на хуманизма се превърна церемонията по награждаването на лауреатите от националния младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. В литературната надпревара, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, се включиха няколко десетки участници от Бургас, София, Варна, Русе и Благоевград. Победителите бяха тържествено оповестени и наградени на 27 юни в залата на Художествената галерия „Петко Задгорски” в Бургас.

Първа награда бе присъдена на  дванадесетокласника от Търговската гимназия в Бургас Христо Топалов. Творбата на Милотин Бараков, деветокласник в английската гимназия в Русе, бе класирана на второ място.  Трета бе Изабел Анчина от Английска гимназия „Гео Милев” –12 клас Бургас.

Победителите получиха грамоти, книги и парични премии. За отличното си представяне  други девет млади автори  бяха отличени със специални поощрителни награди.

Конкурсът бе обявен през февруари по инициатива на Жаклин и Алберта Алакалай като нематериален паметник на благодарността към българския народ. Потомци на спасените 50 000 български евреи, днес те изразяват признателност към героите, които не са позволили България да бъде осквернена от Холокоста, и на които дължат съществуването си. А младите участници доказаха, че нищо не е забравено. Не се уплашиха от пътуването назад в историята, за да съприживеят изстраданото. Успяха да изровят малко известни факти, опитаха се да анализират злото, да преосмислят някогашната нечовешка трагедия спрямо днешния ден и да я изтълкуват по свой, отнесен към бъдещето начин. Точно това истински е затруднило журито в състав: Румен Леонидов– поет, писател, издател на литературния сайт „Факел бг”, Михайлина Павлова – журналист в БНР и  главен редактор на в. „Еврейски вести” Асен Йорданов- журналист, поет, директор на сайта Бивол.бг .

„Насочихме се към учениците от горния курс на всички училища в България, защото именно 17-18-19 години е възрастта на моралното пробуждане на личността. Какъв по-добър начин да стимулираме нашите потомци да проявят интерес към съдбоносните моменти от историята, за които съвременниците са още живи. Да научат и да разберат собствения си народ, да знаят от къде идват и накъде са се запътили. Защото единствената гаранция зверството от Холокоста да не се случи отново е да  не се забравя и да се помни. А с това и да се помнят и величаят тези, които се опълчиха с цената на житейски риск срещу него”, каза минути преди награждаването Алберта Алакалай, инициатор на конкурса.

Д-р Солча Барухова, и Милка Георгиева, съвременници на страшните събития от преди 70 години, споделиха детските си спомени и върнаха присъстващите в един от най-мрачните мигове на човешката история. Потомци на оцелелите донесоха и показаха символите на страха и смъртта – жълта еврейска звезда и табела с надпис „Еврейски дом”.

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, всъщност, е цитат от Талмуд. А финалът на едноименния литературен конкурс, чрез широкия си обществен отзвук, се превърна в празник на неунищожимия човешки дух, който обединява различията между народи и хора. Представители на местната и държавната власт, на еврейската организация „Шалом”, почетните консули на Израел – Орлин Мандов и на Русия – Тонко Фотев, представители на бизнеса, общественици и съмишленици, хора от различни поколения и с различни професии, дойдоха в бургаската Художествена галерия, бивша Синагога, за да почетат куража, справедливостта и хуманизма на българския народ, запазил своите евреи по време на Втората световна война. Сред тях бяха зам.областният управител на Бургаска област Севдалина Турманова, зам.кметът на Бургас Йорданка Атнаниева, кметът на Несебър Николай Димитров, управителят на Гранд хотел „Приморец” Радостина Караненова, Зияд Ел Масри и много други представители на бургаската общественост.

В церемонията със свои виртуозни изпълнения се включиха и Мила Савова, Тимофей Новодержкин и Александър Петров – ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров”.