Модеринзират ВиК – инфарструктурата в Бургаска област, проектът е на стойност 323 млн. лв.

Правителството прие решение, с което дава съгласие  ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ да подпише договор с „Водоснабдяване и канализация“ ЕАД, гр. Бургас за изпълнение на „Интегриран воден проект за област Бургас“. Проектът се финансира от оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, като общата му стойност е приблизително 459 милиона лева, а отпуснатите безвъзмездно средства са близо 323 милиона лева.

С приетото решение става възможно стартиране на дейностите по реконструкция, рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет агломерации с над 10 000 екв. ж. – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец, част от обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и Канализация“ ЕАД гр. Бургас.

Проектът предвижда реконструкция на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км водопроводна и 73 км канализационна мрежа. Ще бъде изградена 1 нова пречиствателна станция за отпадъчни води, а други 3 ще бъдат реконструирани. Предвидена е и реконструкция на 2 бр. пречиствателни станции за питейни води. Допълнителният брой еквивалент жители с достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води след проекта, както и общият товар на замърсяване, който се събира и третира в пълно съответствие с приложимото законодателство в следствие на проекта, ще бъде 324 566 екв. ж., а жителите с подобрено водоснабдяване ще бъдат 279 011.

Целта на проекта е изграждане на инфраструктура, чрез която ще се постигне съответствие с националното и европейското законодателство в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води и повишаване на ефективността на системите и съоръженията, както и постигане на съответствие с Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор в Република България и Стратегия „Европа 2020″ на ЕС за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж чрез мерки за изграждане на ВиК инфраструктура.