Министър Ангелкова бе гост на последната възстановка на Беглик Таш за Летен сезон‘2016

Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на община Приморско Димитър Германов бяха гости на последната възстановка на местността Беглик Таш за този летен сезон.

„Благодарение на последователните усилия на общината, обектът е сред най-добрите примери за устойчиво развитие в региона“, подчерта министър Ангелкова. За миналата година той е посрещнал около 60 хил. туристи. Тази година резултатите са още по-добри, като само до месец август посетителите надхвърлят тази цифра. От местната власт са създали и допълнителни атракции за туристите като се демонстрират древни тракийски обреди и предания. Обектът бе включен и в информационната кампания на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм и бе определен като един от 50-те малко познати национални туристически обекти.

Импозантното мегалитно светилище Бегликташ е свещено пространство с тракийски могили, долмени и скални олтари без аналог в България. То представлява естествен скален ансамбъл от сиенитни блокове с различни размери и форма, образувани в резултат от сферичното изветряне на скалите на Росенския плутон.

Светилището, известно като „българския Стоунхендж“, обхваща площ от 6 дка и се намира на 5 км северно от Приморско – насред гъста широколистна гора на територията на някогашната недостъпна за „простосмъртни“ ловна резиденция „Перла“. Именно това е причината едно от най-големите открития за тракийската история по Черноморието и Странджа да остане неизвестно за учени и туристи до 2003 г. Проучванията на обекта започват едва през 2001 г. и са ръководени от българските археолози Цоня Дражева и Димитър Недев. Смята се, че именно тук е бил обслужван култът към Великата богиня майка и нейния син – Слънцето. Наред с функцията си на храм, това място е било и календар, и часовник, за което говорят специфични „стъпки“, издълбани в скалите, и каменна група, разделяща деня на части.