Литературен талант дебютира в Дома на писателите

Георги Гаврилов е носител на извънредна награда от Националния литературен конкурс „Христо Фотев”  и награда за поезия на Южна пролет

Среща с носителя на извънредната награда за млад автор на Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев и носител на тазгодишната награда за поезия на Южна пролет Георги Гаврилов ще се състои днес в Дома на писателите. Литературното събитие ще започне от 18 часа. Талантливият автор ще представи книгите си „Корабен дневник на книжната лодка“и „Пиета“. Редактор е Керана Ангелова. За книгите ще говорят Катерина Стойкова-Клемер и Румяна Емануилиду. С музикален съпровод ще се включи младата певица Светла Георгиева, завършила НУМСИ в Бургас.

73fcb877f9a8b3d492222a47ef441f7cГеорги Гаврилов е роден на 15 юни 1991 в София. Учил е английски, френски и унгарски. През 2014 година защитава бакалавърска степен по физика в СУ „Св. Климент Охридски“. От 2012 г. работи в Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика. Има публикации в периодичния печат – „Литературен вестник“, в. „24 часа“, списание „Щастие“ и др.

През 2014 г. печели първо място в Националния конкурс за поезия „Море“ (Бургас) и конкурса „Ирелевант“ на Фондация „Буквите“ (София), както и второ място на конкурса „Веселин Ханчев“ (Стара Загора). Има номинация в конкурса „Магията Любов“ (Казанлък).

„Корабен дневник на книжната лодка“ е дебютната му книга (Издателска къща „Знаци“, 2015 г.). През март 2016 година книгата получава извънредна награда на Сдружението на българските писатели за успешно участие на млад автор в Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев. Месец след това същата книга  печели голямата награда за дебютна поетична книга – бронзов Пегас на конкурса „Южна пролет“ в Хасково. През 2016 г. в Издателска къща „Знаци“ излиза и втората му книга – „Пиета“, която веднага е забелязана от литературната критика.