Лекари от МБАЛ Бургас спасиха полуудушено момиче

Със сложна операция на трахеята в МБАЛ Бургас е спасена полуудушена 18-годишна пациентка. Момичето постъпи в болницата на 30 септември – миналата сряда, след като отишла да се забавлява на картинг писта в града. Девойката била с шалче, което при високата скорост се увива около гумата на колата и започва да я души. Тя успява да разкъса плата, но получава сериозни увреждания.

Служители на картинга водят момичето  в болницата почти без съзнание. Приета е в реанимация и по време на изследване за целостта на трахеята спира да диша. За да възстановят дишането, лекарите се опитват да направят трахеостома – да отворят трахеята и с помощта на специална тръбичка да осигурят преминаването на въздуха.

„При опита да направим трахеостома се оказа, че трахеята просто я няма. Допуснахме, че травмата е много по-тежка, отколкото предполагахме. Решихме да направим спешна операция – наложи се отваряне, разкриване на целия ларинкс и трахея. Установихме, че трахеята просто е срязана – откъсната от ларинкса и придърпана към белия дроб. Учудващо е въобще как е имало дишане“, обясни зам.-директорът на МБАЛ Бургас  – неврохирургът д-р Светлозар Георгиев. Операцията е извършена от него и началника на УНГ-отделението д-р Даниел Петков.

При операцията разкъсаната трахея и ларинкс са възстановени. Поставени са и дренове за разгъване на белия дроб, защото е имало опасност и от белодробно увреждане. В момента момичето е в съзнание, вече се движи самостоятелно, но още не може да говори. За пълното й възстановяване е нужно да се постави миниатюрна протеза, която да предпази оперираните тъкани от срастване и последваща допълнителна намеса.

„Благодарение на високия професионализъм на целия екип, МБАЛ Бургас за пореден път доказа, че е единствената болница в региона, способна да реагира навременно и адекватно за всеки спешен случай, пристигнал на нейна територия“, коментира изпълнителният директор на МБАЛ Бургас АД д-р Георги Матев.

По повод на извършената спешна животоспасяваща операция, екипът получи благодарствено писмо от Съвета на директорите на МБАЛ Бургас АД.