Лазарки обходиха всички домове в Приморско, на Цветница се изви пъстро хоро

В Община Приморско и тази година спазиха традицията като отбелязаха едни от най-големите християнски празници – Лазаровден и Цветница.

В навечерието на Лазаровден децата от ДФФ „Урдовиза, с художествен ръководител странджанската народна певица Златка Ставрева, посетиха сградата на общината и с песни поздравиха служителите на администрацията, като внесоха много настроение и празничност. С лазарски песни бяха поздравени и служителите в кметство Китен.

На самия Лазаровден, 8 април /събота/, още от ранни зори малки лазарки от ДТС „Приморче“, облечени в красиви народни носии и с венчета, изплетени от пролетни цветя, обхождаха домовете в Приморско. Те пееха песни и танцуваха за здраве и благополучие през цялата година. Обредният ритуал беше изпълняван във всяка къща в града, на домакините лазарките пожелаваха здраве, щастие и берекет.

Лазаровден бе отбелязан и в съставните села на община Приморско, където групи лазарки с песни и танци обходиха домовете.

На Цветница хорът на ФА „Приморско” изпълни църковни песнопения в храм „Св. св. Кирил и Методий”. Жители и гости на морската община присъстваха на църковния концерт и отнесоха със себе си върбови клонки за здраве, както повелява традицията.
Истински празник бе организиран пред сградата на Общината. Там жените от Танцов клуб „Перла“, заедно с дамите на Танцова формация „Атлиман“ извиха пъстро хоро. В традиционния танц, който премина под мотото „На Цветница от сърце да тропнем заедно хорце” се включиха жители и гости на морския град. На празника присъства и зам.-кметът на общината Захарина Неделчева.