Културен ден на Бургас в парламента

С изложба от платна на Георги Баев и базар с книги на бургаски автори по повод празника на града Бургас гостува в Народното събрание.

Събитието бе организирано от Община Бургас и галерия „Петко Задгорски“, със съдействието на бургаските депутати от ГЕРБ. Специално за него в парламента гостуваха представители на бургаската писателска общност и бургаски художници.  

Изложбата бе открита от заместник-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева. Иво Баев – син на художника Георги Баев, развълнува публиката с есе, посветено на своеобразното завръщане на баща си в Народното събрание. Георги Баев бе депутат в Седмото Велико Народно събрание през 1990-1991 г. Спомени и лични преживявания за големия творец сподели Вежди Рашидов. Представители на семейството на Баев и цялото ръководство на Националната художествена академия, бургаски писатели и поети, депутати от различни политически сили и бургазлии, живеещи в столицата, препълниха Клуба на народния представител.

„Само за няколко часа събрахме 867 лева от благотворителния базар – част от инициативата „Да помогнем на Тони да стъпи в живота с нови крака“, която бе стартирана от „24 часа“ и подкрепена от кмета на Бургас Димитър Николов“, каза народният представител и организатор на събитието Диана Саватева.

В културния ден на Бургас в Народното събрание се включиха още депутатите Галя Василева, Димитър Бойчев, Иван Вълков и Ася Пеева, както и директорът на Бургаската художествена галерия Георги Динев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева благодари на организаторите, че дават възможност на народните избраници да се насладят на картините на известния бургаски художник Георги Баев. Благодарение на художника можем да се потопим в безкрайната морска шир, заяви тя и сподели, че счита Бургас за  най-хубавият град и за най-хубавото нещо – морето.

Караянчева отбеляза, че инициативата Културен ден на Бургас в Народното събрание дава възможност на народните представители и гостите на парламента да разгърнат книгите и да се запознаят с творчеството на бургаски поети и белетристи. Тя призова народните представители купувайки книги на бургаски автори от базара, да помогнат за лечението на 21-годишната Антония Чиковар която остана без крака.

Народният представител Ивелина Василева посочи, че инициативата предоставя възможност депутатите и гостите на парламента да разгледат картините на художника Георги Баев. Изложбата ни помага да бъдем сред поетите и писателите на Бургас и в същото време да подкрепим една благородна кауза, добави Василева.