Кукери ще гонят злите сили във Веселие и Ново Паничарево

Кукери ще гонят злите сили и ще изпълнят ритуал за здраве и берекет през цялата година в две приморски села този уикенд. Кукерската група ще обхожда домовете във Веселие на 17 февруари /събота/, а в неделя атракцията ще е в Ново Паничарево.

И тази година жителите на морската община ще спазят традицията, свързана с прогонването на злото, лошотията и болестите по хора и животни.

Празникът във Веселие ще започне със запалване на голям огън в навечерието на Кукеров ден. На сутринта кукерската група ще започне обхождането по домовете, където мъже, преоблечени с всяващи страх костюми, с хлопки на кръста и маски на лицата ще влизат по къщите, за да гонят „злите духове“.  Освен облечени в костюми от козя кожа, в групата ще има персонажи, предрешени като „доктор“, „поп“, „полицай“, „булка“, „младоженец“, „горска стража“ и други.

По подобен начин ще бъде изпълнен празничният ритуал в Ново Паничарево. Там още от ранни зори по улиците ще звучат тъпан и гайда, а маскирани кукери, покрити с животински кожи,  ще обхождат домовете в селото. С танци и комични закачки към домакините те ще прогонват „злите сили“.

Кулминацията на празника ще е в края на деня, когато кукерите ще се съберат на площада във всяко населено място. Там те ще изпълнят ритуала оране, сеене и жънене за здраве и берекет през цялата година. Ще бъде избран и новият „Цар на кукерите“.