Кръстете своето дете безплатно на 22 октомври

Нa 22 октомври 2017 г. в големите православни храмове на 10 български града, сред които София, Пловдив, Варна и Бургас, ще се проведе най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България – Националното кръщене. Началният час на събитието в Бургас е 11:00. Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и даряват безвъзмездно кръщелните свидетелства.

 

Родителите-участници могат да избират за кръстници освен свои близки, и популярните лица на събитието, сред които Владо Николов, Хилда Казасян, Славена Вътова, Александър Сано, Мария Гроздева и много други обществено значими личности. Националното кръщене бележи финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта, в рамките на която за всяка споделена бременност ДНК осигурява минимум 1 лев на фондация „Искам бебе“ в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

 

За по-малко от девет месеца, „Направи го за България“ постигна забележителни резултати. В кампанията се включиха повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци. Проведеното допитване сред майките разкри нуждата от належащи промени в средата и трудовото законодателство, и в най-скоро време предложенията на ДНК ще бъдат предадени на законодателната и изпълнителна власт.

 

„Създадохме „Направи го за България“, за да не сме последните, които ще загасят осветлението“, коментира кампанията за радио ВВС Андрей Арнаудов, председател и основател на ДНК. Британската медия отрази инициативата в документалната си програма за демографската криза в България, което даде международен отзвук на каузата.

„Вярваме, че за да има дейността ни положителен и дълготраен ефект, тя трябва да бъде устойчива във времето. Затова вече готвим и второто издание на кампанията: „Направи го за България – 2″ – за деца, заченати 2017-а година.“, разкри още той.

 

 

Медийни партньори на кампанията „Направи го за България“ са „БТВ Медиа Груп“, „БТВ Радио Груп“, вестник „24 Часа“ и списание „9 месеца“.