Концесионери и наематели на плажовете настояват за спешни промени в сектора

Представителите на концесионерите и наематели на плажове подкрепят преминаването на управлението на плажните ивици към Министерството на туризма (МТ) и настояват за спешни промени в сектора. Това става ясно на среща организирана по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова. Повод за нея са промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които в момента се обсъждат в Народното събрание и новата концепция за управление на плажните ивици, която МТ разработва.

„Основен приоритет за мен е да установим оперативен диалог и заедно да набележим мерки за повишаване качеството на туристическата услуга“, каза Николина Ангелкова. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че е важно подобни срещи да се организират регулярно и бизнесът и държавата съвместно да търсят решения на проблемите. Според тях последните няколко обсъждания с МТ са показали, че има воля за установяването на конструктивен диалог и ще подкрепят усилията за подобряване работата в сектора.

Към момента са готови първите предложения за промени в Закона за управлението на Черноморското крайбрежие, които предвиждат преминаването на тяхното управление от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма. В момента те се обсъждат в Народното събрание, като миналата седмица бяха одобрени на заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, а през тази ще бъдат гледани и в Комисията по икономическа политика и туризъм. След това законът ще бъде внесен за гласуване от Народното събрание, а след първо четене ще бъдат направени и промени, ако бъде отбелязана такава нужда. Паралелно с това се работи и по финализирането на новата концепция за тяхното управление, за която е нужно цялата налична документация да премине към Министерството на туризма. Тогава ще бъдат предложени и фактическите промени в закона, които да гарантират цялостна промяна в начина на тяхното управление.