Концерт представя част от творчеството на маестро Георги Шагунов

„Шагуниада“ e названието на концерт, който Бургаският духов оркестър ще изнесе на 12 септември. От 18.30 часа на открита сцена „Охлюва” ще прозвучат произведения от музикалното наследство на Георги Шагунов.

„Шагуниада“ е част от поредицата „Музикален Бургас“ и инициативата за спасяване на творчеството на композитора Георги Шагунов – бивш капелмайстор на 24 Черноморски пехотен полк., наричан Баща на музиката в Бургас. Междувременно единадесет от произведенията на композитора, написани за духов оркестър, вече са записани в студио и по този начин са съхранени занапред във времето.

Проектът „Шагуниада – градска музика на Георги Шагунов“ за запазване наследството на Бащата на музиката в Бургас е изпълнен от Сдружение „Общество за духовни изяви“ и е част от програмата за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас.

Георги Шагунов е роден на 15 март 1873 година в Пловдив. Завършва колежа “Св. Августин” ­ в Пловдив. През 1889 заминава за Франция, за да следва медицина, но постъпва да учи музика и завършва Лионската консерватория. Специализира валдхорна и учи композиция при проф. Луджини. През 1895 се завръща в България и постъпва като военен диригент в Пловдив, после в Лом, а от 1897 в Бургас, където работи повече от 50 години. Утвърждава се сред водещите за времето имена в развитието на оркестровата и музикална култура извън столицата. Той е сред първите членове на музикалното дружество “Родни звуци” и диригент на струнния оркестър към него. Преподава медни духови инструменти в музикалното училище към дружеството. Изнася концерти, основава и дирижира хорове.

Работи за създаването на музикални дружества и училище в Бургас. Приживе Маестро Георги Шагунов участва и в много обществени инициативи, като дарява свои партитури, за да бъдат разигравани на търг, а със спечелените средства се закупуват музикални инструменти за образованието на младите хора в града.
Автор е на многобройно творчество: камерна и симфонична музика; произведения за духов оркестър; забавна музика и др. Голяма част от оркестровите му творби са посветени на имена и събития от българската история. Музиката му е програмна, преобладават сюитните форми, мелодически свързани с българския фолклор. Значителна част от неговото творчество е посветена на военните маршове. Много популярни са маршът “Един завет” и песента “Покойници”.