Конен турнир край морето събра 30 клуба от страната

90 коня се впуснаха в паркурите на празника на конния спорт в Бургас този уикенд. Сред ездачите бяха 10-годишна състезателка и мъж на 67 години. За първи път тази година в надпреварата край морето има и чуждо участие – Арман Йозгюркей от Турция.

Веднага след квалификациите започва и Петия Национален турнир „Купа Бургас“, който е този петък и събота на базата в парк „Езеро“. Част от паркурите са в прохладните вечерни часове, отделно между състезанията се провеждат тренировъчни нощни паркури. Това, от една страна, превръща турнира в уникално и вълнуващо преживявяване край морския бряг, от друга го титулува като най-дългото и мащабно състезание в спортния календар на конния спорт у нас.

В квалификационния турнир се включиха състезатели от близо 30 клуба в страната, показвайки добра подготовка, концентрация и умения на терена. Бургаските ездачи се представиха достойно, като повечето минаха препяствията без грешка. ККС „Кан Крум“ участва със 7 състезатели в голям възрастов диапазон – най-малката Рая Порточанова е едва 10-годишна, а най-възрастният Марчо Марчев е на 67 години. Марчев, който е бивш треньор на ЦСКА и националния отбор, и отскоро с картотека в ККС „Кан Крум“-Бургас, направи 2 успешни участия. Сияна Базотева стана първа при юношите и девойките. На паркура при мъжете и жените, въпреки допусната грешка, постигна по-добро представяне от Арман Йозгюркей, доскорошен председател на Турската федерация по конен спорт. В паркура в събота, в който участва с два коня, Йозгюркей записа първо и второ място.

„За пети път започваме подготовката след посочените срокове, но всеки път се справяме, за радост на състезатели, бургазлии, туристи. Този път и времето ни помогна – облачно, без дъжд. Наложената философия и схема на състезанията, част от които се провеждат в прохладните вечерни часове, показва колко е успешен този подход. В това състезание всеки намира по нещо за себе си“, коментира инж. Георги Базотев, председател на ККС „Кан Крум“. Клубът, заедно с общината и Българската федерация по конен спорт са организатори на спортното състезание. „Това, че Общината в лицето на общинско предприятие „Спортни имоти“ не действа уверено в организацията на работа на базата се компенсира от активното им съдействие по време на подготовката на състезанието“, посочват от клуба.

Бургаското състезание е по-различно както заради мащаба, така и заради специфичната обстановка, в която са поставени и състезатели, и коне. Състезателите имат възможност за лятна почивка, което е невъзможно при препълнения им спортен календар. Конете пък излизат от режим пътуване-скачане-пътуване и в продължение на 10 дни се учат в нетипична обстановка с море и нощни паркури, което не може да се изпита другаде.

Бургаската база е единствената в страната, чието осветление позволява атрактивните нощни скачания. Това привлича все повече гости, които могат да  погледат надпреварата на грациозните животни в прохладните вечерни часове, при това на метри от морския бряг.

Петият турнир „Купа Бургас“ на 7 и 8 август отново ще предложи такива паркури. Началото е в петък от 9 часа сутринта до обяд, след което състезанията продължават в 18 часа. Финалите на прескачане на препяствия до 135 см. е в 20 часа. В събота състезателната част е в същия график, като финалите вечерта  вече са на 140 см. височина. В сряда на базата в парк „Езеро“ ще има и трениворъчни нощни паркури с 10 препятствия с тройна и двойна комбинация. В състезателната част се очаква да се включат близо 120 коня. Входът е свободен. Всички бургазлии и гости, желаещи да изпитат едно по-различно изживяване са поканени на базата в морския град.