Колоритният Свилен Блажев отново в Бургас

Изключителният художник Свилен Блажев отново гостува на Бургас. Неговите творби ще бъдат подредени в галерия „Пролет”, където ще останат до 15 август. Това е седмата изложба, с която творецът гостува в галерията, към която проявява  явни предпочитания.

На Свилен Блажев Господ му е подал ръка, казва  акад. Светлин Русев. В това познавачите са убедени, а Бургас има пореден шанс да се увери чрез галерия „Пролет”. Откриването ще бъде на 11 юли с обичайния толеранс за общуване с  художника сред картините му – от 17. 30 до 19. 30 часа.  

Ето  какво споделяхудожникът за новата си изложба:

„Посещавам Светите места от 2007 година, но пътуванията ми до Атон отдавна не са само поклоннически. Aко се озовете на Атон, може да Ви се стори, че времето сякаш е спряло. В тази свещена обител умът е безмълвен, а душата се пробужда за общение. След такива притихвания в лоното на изначалието, спонтаността пулсира, полето на обозримото се избистря; започвам да сънувам определени места, конкретни пейзажи, различни ситуации и обекти – те са в движение, като бездънен цветен калейдоскоп…!

Миналото лято изкачих връх Атон (2033 м.). Преходът беше бавен и изтощителен не само заради ниския старт от морското равнище и внезапно развихрилата се лятна буря – същия ден бях научил, че съм загубил близък приятел. Път назад нямаше. Беше предопределено в деня на поклонението му да поема към върха. Пренощувах в подножието на връх Атон, но развихрилата се виелица ме принуди да се евакуирам ощe в малките часове на нощта. Единственият път беше нагоре, по неравния терен, обсипан с едри назъбени камъни. Бях сам в тъмнината, без ориентир. Познавах само Вярата. През последните метри бурята внезапно утихна. Достигнах параклиса и запалих свещ  в припадналия мрак. Проклятието и благословията се бяха слели в едно.

На сутринта се спуснах към Св. Манастир.

Нищо не се бе променило. Нищо нямаше да бъде същото.

С поклон и затаен дъх Ви поднасям пейзажите, отразили емоциите ми от това пътуване…“

Свилен Блажев е водещо име в света на живописта. Роден е през 1953 година в Кюстендил. Завършва Националната художествена академия, специалност стенопис в класа на проф. Димо Заимов. Носител е на множество награди:

*1995г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж.

*1987г. получава Гран при на Международното триенале на реалистичната живопис.

*Носител на Националната награда „Струма“ за цялостен принос и постижения в изкуството.

*Носител на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“.

*Носител на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“.

*Носител на орден Св.св. Кирил и Методий – първа степен.

Картини на Свилен Блажев радват посетители и ценители в Софийска градска художествена галерия, Националната художествена галерия, Ватиканския музей за модерно изкуство, колекция „Лудвиг“, музей „Пушкин“, както и на колекции във Финландия, Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия и други страни.

Осъществил е множество самостоятелни изложби в страната /София, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Самоков/ и в чужбина /Лимасол, Букурещ, Хелзинки, Виена, Хамбург, Виена, Цюрих, Китай/. Участва в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа и САЩ.