„Кой, защо и как е взел решение 21 млн. лв. общински пари да бъдат на депозит в КТБ?”

Тези въпроси постави лидерът на БСП в Бургас Евгений Мосинов на днешната пресконференция. Официален отговор той ще очаква от кмета на Общинската сесия на 12 август.

В писмо Димитър Николов е отговорил на част от въпросите. Общината няма разплащателни сметки, но има три депозитни.

Г-н Мосинов обаче е недоволен от отговора и очаква изясняване на въпросите по какъв начин е избрана банката и по каква процедура е направен изборът. Справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки показва, че такъв конкурс няма. „Възможно е да е проведена процедура чрез публична покана – кога и кой я е провел, какви са били критериите за избор, каква е лихвата, има ли и други критерии? Защо се налага Общината да тегли кредити, след като има толкова пари на депозит” – пита Мосинов.

Според БСП спестовността на местната администрация не трябвало да се прави на гърба на контрагентите й и на гражданите. „Това някой може да го нарече и добро управление на финанси, но се прави на гърба на тези, които чакат разплащане от Общината и мълчат, на принципа, че ако кажат нещо, друг път няма да получат договори, както и на гърба на тези, които  плащат едни от най-високите данъци и такси в страната”, каза Мосинов.

Депутатът Атанас Зафиров, който пристигна направо от депутатската скамейка, засегна въпроса за актуализирането на държавния бюджет. Според него и експерти на БСП такава актуализация не е необходима.

Депутатът засегна и друга тема, свързана с промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, пряко засягаща спортната база в Несебър, както и базата на НСА в София. Законопроектът е приет днес.. „На практика те вече са със статут на спортни съоръжения от национално значение. Те няма как да бъдат продавани, раздържавявани и, за съжаление, удовлетворявани претенциите на хората, върху чиито земи са построени, без решение на съда. Това досега беше записано само в Закона за образованието. Записването му и в Закона за спорта го прави неотменим акт, който предопределя хода на всички дела, които се водят от години от местните граждани за земята на базата. За мен не е достатъчно ясно какъв ще бъде механизмът и начинът за овъзмездяване на хората. Ако няма подходяща земя, как на практика ще се случи това нещо?“, попита Зафиров. Той изказа сериозни опасения, че въпросът ще бъде прехвърлен на Общината и ако тя не може да реагира, хората ще останат излъгани.