Когато искаш, можеш

Тя е на 78 години. Учител по професия, новатор по душа. В дългите дни на изолация бургазлийката Вена Манцарова търси начин да общува пълноценно със семейството си. У дома й са на разположение устройства, но не умее да борави с тях. Решава да потърси помощ от институциите и така се свързва с областния управител Вълчо Чолаков.

„Много и различни обаждания получаваме в администрациите. Не допускам на казуси да се отговоря „не е за нас“. И аз, и екипът ми бяхме категорични, че трябва да намерим начин да я обучим. Не може един такъв ентусиазъм, такова желание да учиш, да общуваш, да си пълноценен и полезен за себе си да бъде казус за някой друг.“ , сподели областният управител.

В следващите няколко дни от Областна администрация се свързват с ИКТ Клъстер – Бургас. От там прегръщат идеята и една от фирмите изпраща свои служители, които да влязат в ролята на обучаващи. Администрацията на областния управител също осигурява свой кадър. За домашното обучение са осигурени предпазни средства.

Постигнатите резултати „ученичката“ демонстрира като сама прави и изпраща снимки на екипа в Областна администрация чрез приложението Вайбър. Новите знания със сигурност ще помогнат на една майка и баба да вижда по-често най-милите си. Историята е доказателство, че възрастта не е пречка за нови знания и нови технологии.