Коалиция „БСП за България” откри предизборната си кампания в Бургас

Коалиция „БСП за България”, в която влизат БСП, ПП „Екокласност“, ПП“Нова зора“, Комунистическа партия на България, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ и Политически клуб „Тракия“ откри предизборната си кампания за предсрочните парламентарни избори в Бургас.  Пред препълнената зала на кукления театър бяха представени 27-те кандидат-депутати на коалицията за  Втори многомандатен избирателен район. Сред тях преобладават млади, надъхани интелигентни хора, доказали се в своята професия  и с огромен социален ангажимент към обществото.

Един след друг те се изправяха на сцената, а първите 6 в листата, водена отново от Петър Кънев,  споделиха своите приоритети като бъдещи народни представители. На всички кандидати бе подарена по една червена роза.

Мотото на кампанията е „Поискай промяната”. Приоритетите в програмата на „БСП за България” са социалната политика, образованието, здравеопазването и отбраната. Сред  очакваните промени са всички ученици да учат от еднакви учебници, увеличение на учителските заплати, премахване на пръстовите отпечатъци в болниците, контрол върху цените на лекарствата,  връщане на лекарските кабинети в училищата,  ликвидиране на допълнителното заплащане от страна на всички здравно осигурени, увеличение на фонда за лечение на деца, отделяне на 1 % от БВП за култура.

В словото си Петър Кънев подчерта, че при всички случаи кампанията, която коалицията ще води, ще бъде позитивна. „Най-изненадващо нашите опоненти дойдоха на нашия терен, оказа се, че крайно десни партии  започнаха да говорят за приоритети като образование и доходи”, заяви той  и открои именно доходите като най-голям проблем за България. „Ако българските работодатели и българските държавници не разбират, че основния ни проблем  не е раждаемостта, а са доходите, ние ще продължаваме всяка година да губим един голям български град,заминал за чужбина”. Липсата на индустрия според Петър Кънев е основния проблем за Бургас. „Държава без индустрия е колония”, каза той  и сподели, че не разбира как Пловдив може да се развива с такива бързи темпове, а Бургас  не, при положение, че има по-високи дадености за прогрес. Няма град в България, който, както Бургас, да има магистрала, летище, пристанище и ж.п. връзка. Той определи хората в листата като много качествени, с които ще направят добра кампания и ще постигнат добри резултати. Вълната на промяната е факт. Той още веднъж потвърди, че проектът „Бургас-Александруполис” няма да се реализира и упрекна Жечо Станков от Герб, че умишлено раздухва темата.

Петър Кънев благодари на бургаските си съмишленици  за радушния прием в Бургас преди три години и за доброто отношение, проявено към него. „Промяната започна извън България, още преди няколко години. Всички ние сме узрели за тази промяна. Кога ще се осъществи зависи от всички нас. Промяна трябва да има, защото България след 27 години преустройство, след10 години в ЕС продължава да бъде най-деиндустриализираната държава, страната с най-ниски доходи, с най-лошо здравеопазване, най-висока смъртност, най-ниска раждаемост, най-много емигранти на глава от населението, изтъкна той. „Тъй като днес  е ден на прошката, Кънев поиска и прошка от народа от името на българските политици. „Имаме сили, имаме възможности, екипът зад мен е силен, доказали са какво могат и ще го направят и в народното събрание”,  категоричен бе  той .

Възгласи ”Победа”, предшествани от подето от всички изпълнение на „Моя страна”, сложиха финалните щрихи на старта на кампанията. Музикалният фон на събитието бе поверен на младите изпълнители Стела, Веселина и Стефан, които изпълниха знакови български песни.