Книга разбулва тайни за богомилите

„За Богомилите от „уста на ухо“ ще бъде представена в Бургас на 29 септември

Книгата на проф. Дамян Попхристов  „За Богомилите от „уста на ухо“ ще бъде представена в Бургас. Тя е плод на многогодишните изследвания на автора и е посветена изцяло на Богомилското учение.  Изданието съдържа богат доказателствен материал от български и чужди източници – апокрифни писания и евангелия, легенди, хроники, документи на Инквизицията и Ватикана, както и езотерична и окултна информация.

В отделни глави по изключително увлекателен начин се проследява подробно зараждането на богомилското учение, неговата философия, източници, връзката му с други езотерични и дуалистични учения от епохата, близостта и различието му с официалната християнска доктрина, теорията за кармата и прераждането, като акцентът е върху езотеричната му същност.

Историята на разпространението на богомилското учение, както и непосредственото му влияние върху патарените, катарите, албигойците и други, са проследени исторически, хронологически и фактологически от българските земи през Босна и Италия чак до Южна Франция. Подробно се проследяват и историите около „Светия Граал“, магическите и свръхестествените способности на богомилите, енергийните им преобразувания и мистериозните изчезвания „яко дим“ на висшите им посветени.

Специално внимание в книгата е отделено на значението на Женската енергия и на жената в богомилските общности, както и на крепостта Монсегюр – нейното построяване изцяло според астрологически и окултни правила по проект на българските богомили, „магическата“ й функция и героично-мистериозен финал, отбелязал окончателното унищожаване (според официалната църква) на „ереста“.

Последната част на книгата е посветена на значението на богомилите за Ренесанса, Реформацията и културното развитие на Европа, както и на тяхната космическа цивилизационна мисия, на богомилския КОД и ЗАВЕТА към съвременните им наследници и бъдещите поколения в прехода към Шестата човешка раса.

 Бургаската премиера на „За Богомилите от „уста на ухо“ ще бъде на 29 септември, четвъртък, от 18.00 ч. в зала „Петя Дубарова“ на Културен център „Морско казино“.

Проф. Дамян Попхристов преподава режисура и редица теоретични курсове, свързани с митология, философия и история на изкуството в Нюйоркския университет. През 1993 г. създава учебна мултидисциплинарна международна програма, като води студенти в различни точки на света, сред които и България, където ги запознава с българската история и културен принос.

През 1997 г. завършва магистърски курс по сравнително религиознание, като именно през този период се запознава с интересни и неизвестни му дотогава документи за българските богомили, богомилското учение и неговото разпространение. В продължение на 17 години се занимава с изучаване на езотеричните школи, ранното християнство и Богомилското учение.