Книга показва кметовете на Несебър от 1878 година до днес

В навечерието на празника на Несебър – Голяма Богородица се състоя премиерата на книгата „Кметовете на Несебър след 1878 г”. Изданието бе представено в старото кметство – сградата, обитавана от редица кметове през годините. Сред аргументите Община Несебър да подкрепи инициативата е обхватът на изданието – повече от 140 години от историята на града. Работата по книгата е отнела 12 години на екипа, който я е реализирал.

„Перла в короната на българското самочувствие” нарече Несебър кметът на общината Николай Димитров в своето слово при представяне на изданието. „Ние решихме тази книга да види бял свят, за да може тази история да бъде съхранена за поколенията. Когато се кандидатирах за кмет, обещах, че мой приоритет и принцип на управление ще бъде приемствеността. Тази книга също е приемственост. Всеки един от тези кметове според конюнктурата, според ситуацията, според икономическата обстановка е допринесъл  за развитието на този град на тази община и всички тези, които са работили в администрацията също са допринесли за това. С тази книга искахме да покажем и още нещо – че думата „кмет” не е мръсна дума, както се говори в последните години. Преглеждайки книгата, виждах много сходни ситуации и съдби, много сходни положения, в които са изпадали моите предшественици. Подкрепихме  издаването на книгата, за да дадем история на този град!  Ние ще продължаваме  да се ровим в архивите и да откриваме артефакти, които да продължат да обогатяват знанието за нашето минало”, увери  несебърският градоначалник, който изрази удовлетворение от факта, че събитието е уважено и от много родственици на представените в книгата.

С интересни щрихи допълни разказа за историята на Несебър проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет и почетен гражданин на Несебър. От него научихме, че според Аристотел Езоп е бил от Месемврия, че Несебър е бил последната свободна територия на средновековната българска държавност, че името Несебър е с тракийски произход и е познато още от 11 век, че е бил алтернативна столица по времето на цар Мицу, както  и част от зестрата за Константин Асен и т.н. Проф.  Павлов даде висока оценка на работата на д-р Стефан Пейков, автор на книгата, както и на редакторския екип.

От своя страна д-р Пейков благодари на Община Несебър и лично на кмета Николай Димитров за оказаното съдействие при проучванията и реализацията на изследването. Той разказа как страница по страница е създавана книгата, какви трудности са срещани при проучванията, някои от тях-непреодолими, като изгорелия при пожар архив на общината през 20-те години на миналия век, открои кой и как е помогнал за успешното реализиране на проекта. „Правенето на такава книга е рударски труд, в която никой от вас няма да ни прости грешка, тъй като ние бихме огорчили един цял живот, една цяла съдба. Затова с чувството на историческа отговорност заставаме днес пред вас. Постарахме се да направим един труд, който да покаже истинските герои на развитието на Несебър с една спокойна, обективна, научна и честна оценка на един дълъг труд”, сподели авторът. „Книгата дава и някои резултати за бъдещето, тя подсказва някои възможности. Попаднахме на един факт, който заслужава специална разработка – откриването на посолство на Република Генуа в Несебър. Ето един европейски факт, който показва истинската роля на Несебър в историята на обединена Европа”, допълни д-р Пейков.

„Кметовете на Несебър след  1878 г” представя  47 личности, които са заемали длъжността кмет или председател на несебърската община, представени хронологично в рамките на 54 мандата. В книгата са включени 29 автентични портрети на кметове и повече от 60 оригинални илюстрации, сред които  стари карти, гравюри, снимки от обществени събития, лични и семейни фотографии. Част от тях се публикуват за първи път.