Кметът на Несебър представи цялостната си концепция за обособяването на широк център в новата част на града

Кметът Николай Димитров представи пред жители на Несебър цялостната си концепция за подобряване визията на общината и обособяването на широк център в новата част на града. Наред с представяне на изградения Център за култура и образование „Артиум“,  градоначалникът обърна внимание и върху  проекта за реконструкция, надстройка и саниране на сградата на пощата в новия град и включването й в ансамбъла на новото площадно пространство. По същото направление Николай Димитров информира  и за проекта за изграждане на Общински център за изследване на черноморската флора и фауна с природонаучен музей в същия район. Кметът информира, че в концепцията за облагородяване на новата част на Несебър се съдържат промени и подобрения на няколко улици, като се очаква така да бъде постигнат естетически и икономически ефект. Николай Димитров се спря по-детайлно на бъдещата визия и организация на движението по ул. „Отец Паисий“. Идеята е тя да се  оформи като основна търговска улица, като през летния сезон ще е и пешеходна. Достъп до нея ще имат автомобили със специален режим на движение,  а зареждането на търговските обекти, настаняването на туристи, както и сметоизвозването ще бъдат регламентирани в определено време. В тази връзка се обмисля алтернативен вариант за паркиране на автомобили на живущите по същата улица през летния сезон.

Николай Димитров сподели и други нововъведения с цел обособяването на широк център в новата част на града – да се подмени тротоарната настилка по ул. „Отец Паисий“ и ул. „Хан Крум“ със същата, която е положена на площада, където е ситуиран Центърът за култура и образование „Артиум“. Във връзка с реконструкцията на тротоарите по-подробно говори и ландшафтният архитект към Община Несебър – Ваня Белчинова.  Бе обърнато внимание, че се обмисля подмяна на дървесните видове, които в момента съществуват по улицата, с такива, чиято коренова система ще се развива в дълбочина, за да се предотврати появата на неравности по тротоарната настилка, а  вследствие – и да се избегнат инциденти с пешеходци. Тази бъдеща промяна и идеята за подмяна на дървесната растителност и по ул.  „Л. Каравелов“ и ул. „Иван Вазов“, която в момента възпрепятства комфортното придвижване на пешеходците, се прие с одобрение от присъстващите на срещата. Част от тях дадоха и свои предложения за подобряване на визията, които ще бъдат взети под внимание от администрацията.

Във хода на разговора бе засегната и темата за обособяване на синя зона на територията на цялата община, като приходите от тази дейност ще отиват за подобряване на пътната инфраструктура. Освен това жителите бяха информирани, че се разработва генерален план за промяна в организация на движението по основните пътни артерии на Несебър, за да се оптимизира пътния трафик.

На срещата присъстваха Клара Каравасилева, директор на Дирекция „Устройство на територията, инвеститорски контрол и контрол върху строителството“, Иван Иванов, директор на общинско предприятие „БКСО“, Димитър Панев, зам.-директор на ОП „БКСО”, Динко Войнов, началник-отдел „Инвеститорски контрол“, Красимира Мандулева, началник на отдел „Екология“ и др.