Кметът на Несебър Николай Димитров даде старт на престижен семинар

Несебър е предпочитана дестинация за конгресен туризъм, а поредното доказателство за това е домакинството му на семинара „Ролята на гражданското образование за развитието на демокрацията“, който събра на едно място декани, професори, доценти, доктори, преподаватели и други научни представители  с интереси и идеи в областта. Проявата е организирана от Института за публична политика и фондация „Ханс Зайдел“ за Югоизточна Европа, а  специален гост на престижния форум бе кметът на общината Николай Димитров, който имаше честта да даде официален старт на семинара. В словото си градоначалникът поздрави участниците и сподели, че  с доц. д-р Здравко Попов, президент на Института за публична политика,  са участвали и в други проекти, в които са представяли по достоен начин страната.  Николай Димитров в обръщението си подчерта, че ролята на гражданското образование е важна не само в обученията в училище, но и по отношения на различни аспекти на обществения живот, като например успешното изпълнение на съвместните проекти с регионални организации. На финала на словото си кметът обърна внимание на гостоприемството на морската община, възможностите й за различни видове туризъм, опазването на културно-историческото й богатство и ролята на отговорното гражданско поведение за това.

Целта на форума е експерти да обменят виждания и идеи относно гражданското образование и връзката му с демокрацията., изтъкна  доц. д-р Здравко Попов по време на официалното откриване. По думите му идеята е този семинар да се развие и да прерасне в по-голям проект.

По време на семинара бяха представени 21 теми, сред които „Гражданското образование като проект на Модерността“, „Местно самоуправление и гражданско участие“, „Гражданско образование и ключови компетентности“, „Гражданско образование, институции и медии“, „Младите хора на кръстопът – ценности, образование, демокрация и интернет“ и др.