Кметът на Несебър забрани събирането на пари от родителите на деца в общинските детски градини и училища

Кметът на Несебър Николай Димитров издаде заповед, с която забранява събирането на финансови средства от родителите на деца в детски градини и училища.

Според документа се забранява събирането на пари за санитарни и хигиенни материали, играчки, дидактически материали, ремонт, оборудване и обзавеждане, за познавателни книжки и учебни комплекти. Единствено учебните помагала за най-малките деца от яслена, първа (на 3 години) и втора група (на 4 години) ще се купуват от родителите.

Заповедта забранява още събирането на финансови средства от семействата на учениците в училищата за ремонт, оборудване и обзавеждане на помещенията, охрана и сигурност, учебници и учебни помагала.

Общинска администрация ще извършва проверки по всеки сигнал за нарушение и неизпълнение на заповедта и ще се търси дисциплинарна отговорност от директорите на учебните заведения.

Основание за издаване на заповедта са постъпили сигнали в РУО-Бургас за незаконосъобразни практики по събиране на финансови средства за закупуване на учебници и учебни помагала от страна на учители в повечето училища на територията на община Несебър. Освен това в община Несебър са постъпили и устни сигнали от страна на родители на деца, че по искане на детски градини са закупували хигиенни и др. материали за нуждите на малчуганите.