Кметът на Несебър бе гост-лектор в инициатива, насочена към младите хора

Кметът на Несебър Николай Димитров бе участник в събитие от първия етап от подготвителния период по проекта “Европа на ценностите и младежта”. Проектът, който стартира в Бургас и е финансиран по програма „Еразъм +” и Центъра за развитие на човешките ресурси, бе представен от президента  на Института по публична политика доц. д-р Здравко Попов. Инициативата цели да включи и вдъхнови младите хора, които да изразят своите идеи за развитието  чрез възприятията им за европейските ценности и младежта.

В експозето си пред присъстващите на форума кметът на община Несебър Николай Димитров, който е възпитаник на БСУ, подчерта, че младите хора са в основата на стартиращия проект, а  общината е една от малкото в страната със социално ориентирана публична политика.  Водещ фактор при управлението на институцията е осигуряване на добри условия за живот, насочена към младите хора и техните идеи за бъдещето на града и региона. Общината предоставя възможност подрастващите граждани, както и тези, със средно образование, бакалаври и с магистърски степени, да дават свои мнения, предложения и идеи, както за сегашния проект, така и за редица други инициативи. Кметът припомни за  програмата „Аз живея в Несебър”, стартирала през 2010 г. – дългосрочен проект, ориентиран към децата и учениците, който цели приобщаването на подрастващите граждани на общината към националните и регионални културно-исторически традиции и съвременни ценности. Той информира присъстващите, че в общината се наблюдава и бейби бум, а Несебър не познава миграцията на млади хора. Тези, които са родени тук, искат да работят и живеят в града си и региона. Николай Димитров посочи, че все по-силен става обратният процес – сезонно работещи да се заселват в несебърския регион. В подкрепа на приоритетно изпълняваната социална политика на местната власт, кметът информира, че въпреки кризата общината запазва еднократна помощ, която осигурява за семейство с новородено в размер на 2000 лв. и тази подкрепа към родителите се случва повече от 10 г. Освен това средства от общинския бюджет се отпускат и за двойки и семейства с репродуктивни проблеми – еднократната помощ е от 2000 лв. и е за разходи по процедурата инвитро.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Онагледявайки известния  културно-туристически маршрут „Духовен път“, обхващащ всички 15 древни храма в Стария град по проекта „Вяра в Несебър“, кметът интерпретира проекта на Института за публична политика през погледа основно за младите хора /домиращи от Несебър/ и по темите: „Свобода или сигурност”, „Глобално или национално”, „Индивидуализъм или солидарност” и  „Развитие или потребление”.                                                                           

В унисон с темите по проекта от Здравко Попов бяха: Йордан Янков- изследовател в Центъра за глобални изследвания и директор „Стратегически енергийни проекти” в консултантска агенция „Нуклеон”  и Румяна Дечева – председател на Обществения съвет към Централна избирателна комисия и член на изпълнителния борд на Европейската асоциация за защита правата на човека, сред които и Мария Алексиева-декан на Центъра за хуманитарни науки.

След Бургас, проектът включва провеждането на още 4 двудневни етапи през 2017 г.: Велико Търново, Пловдив, Благоевград и София. За заключителния проект в София ще се събират отборите-победители в дебатите, проведени в предишните срещи-дискусии в различните градове на страната.

* Доц. д-р. Здравко Попов е президент на Института за публична политика, философ, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, основател и директор на Дипломатическия институт към Министерството на външните работи (2003-2006 г.), съветник по външнополитическите въпроси на Желю Желев (1990-1992 г.), президент на УНИЦЕФ България (1997-2003 г.) и бивш посланик на България в Чехия (2006-2010 г.).