Кметът Димитър Николов гостува на ПГЕЕ „Константин Фотинов“

На посещение на новоизграденият корпус за информационни технологии и електротехника на професионалната гимназия „Константин Фотинов“ бе днес кметът на града Димитър Николов. Той се срещна с директора на училището Коста Папазов, който го разведе из реновираната сграда.

Новият корпус съдържа два физкултурни салона – по-голям за баскетбол, волейбол, хандбал и по-малък за гимнастика, стаи за обучения за новите специалности на гимназията – информационни технологии, програмиране, аудио и визуални ефекти, компютърни науки и други.

„Основната задача в новия корпус на ПГЕЕ беше да изградим нови учебни кабинети на новите специалности. Радвам се, че всичко това е факт и че тези кабинети са налични“, сподели кметът по време на обиколката.

Учениците демонстрираха пред кмета какво изучават в гимназията. В стаята за компютърни технологии децата изработваха роботи, а в залата за кино и аудиовизуални ефекти Димитър Николов получи интересен подарък – учениците го заснеха на фона на  специална снимачна стена, обработиха снимката и го „пренесоха“ на луната с помощта на специализирани програми.  Специалността „Аудиовизуална техника“ вече функционира, обзаведена е с апарати. Преподавателката на специалността сподели, че в този кабинет могат да бъдат проверявани за неизправности компютри от други училища.

„Това училище дава уникални възможности на бургаските деца и аз съм убеден, че с всяка следваща година интересът към училището ще расте все повече и повече“, заяви кметът Николов. В следващия кабинет той се срещна с физика Теодосий Теодосиев – Тео, който дискутира с учителите темата: „Провеждане на наблюдения, експерименти и изследвания в часовете по физика и астрономия. Принципи на приложения в електротехниката“. Г-н Теодосиев благодари на кмета за отдадената възможност да гостува в Бургас и заяви, че е дълбоко впечатлен от новата сграда и технологичния напредък на гимназията.

След обиколката в училището Димитър Николов сподели, че на този етап учениците от последния курс е напълно възможно да се реализират в различни ИТ компании в България, дори и без последващо обучение. „Гимназията е лицензирана за това обучение и тук идват деца от Ямбол, Сливен, Шумен, Варна. Всяка събота и неделя повече от 200 курсисти с преподаватели по програмиране тук, в този корпус, и това училище се обучават напълно безплатно по тази национална програма“, уточни кметът. Директорът Папазов допълни, че всъщност Бургас е един от четирите центъра за обучение на IT специалисти в България.