Кметът Германов: Здравето на хората е наша първостепенна грижа и ние го доказваме

Актуалната епидемична обстановка в община Приморско влезе в дневния ред на  заседанието на Общинския съвет

Дванадесето редовно заседание на Общински съвет- Приморско се проведе присъствено в Заседателната зала на Общински съвет при спазване на противоепидемичните мерки. Сесията бе предавана онлайн в реално време. Извън дискусиите по залегналите точки в предварителния дневен ред по предложение на Ваня Андонова бе включено обсъждане на епидемиологичната обстановка в община Приморско. Тя поиска като председател на Общинския кризисен щаб кметът Германов да отговори в писмен вид на няколко въпроса, относно проведените заседания на щаба и мерките, предприети за ограничаване на COVID-19 в общината, както и данни за заболели и карантинирани жители на общината и предприетите икономически мерки за гражданите. „Болниците в Бургас и окръга имат ли достатъчно свободни легла за обезпечаване на имащите нужда от болнично лечение и готова ли е Община Приморско, ако се наложи нейни жители да бъдат приети на лечение, да им помогне с допълнителни средства за прием?“, попита г-жа Андонова.


Кметът д-р Димитър Германов даде отговори на някои от поставените въпроси, които не изискват конкретни данни и направи кратка ретроспекция на ситуацията и предприетите мерки.
„Всички се отнасяме с необходимата сериозност и смятам, че в голяма степен това отричане на ситуацията, което наблюдавахме, изчезна. Ясно е, че дойде моментът на отрезвяване и разбиране, че тази болест е изключително сериозна и агресивна. Тя създава и големи икономически проблеми. Община Приморско като туристически център още през лятото предприе мерки, за да може превантивно да се минимизират щетите. През целия период от възникване на епидемията Общинският кризисен щаб е действал абсолютно адекватно”, заяви Германов и подчерта важността на личната отговорност за противодействие разпространението на вируса.
24 са карантинираните към настоящия момент на територията на община Приморско, включително заболели и контактни.
„Община Приморско прави това, което е възможно и което е свърхвъзможно. Но Медицинският център няма функции на болница и няма как човек да бъде приет там”, уточни кметът.
„За нас от първостепенно значение е здравето на хората и ние имаме готовност да реагираме. Не неглижираме проблема, напротив ние го идентифицирахме в началото и работим по него в рамките на своята възможност и компетентност. Относно тестване на населението за КОВИД 19, ако Общинският съвет вземе решение, може да се предприеме такава акция”, добави той.
Д-р Германов отговори и на въпроси относно възможност за тестване на населението, оказване помощ на личните лекари, осигуреност с основните лекарства за лечение на коронавируса, информиране на населението за симптоматиката. Той призова за стриктно спазване на мерките, при което личната отговорност прераства в колективна.
На всички поставени въпроси той се ангажира да отговори писмено, както е според наредбата на Общинския съвет.