Китайски език в бургаски училища – още от следващата учебна година

В 4 бургаски училища от следващата учебна година започва изучаването на китайски език. Интересът на Китай към Бургас  бързо да придобива реални измерения. Дни след договарянето на блок влак, който ще превозва стоки до Западна Европа по Пътя на коприната и първите разговори за възможното изучаване на азиатския език тук, вече е ясно, че то започва още през септември тази година.

Днес в Бургас пристигна Лонг Тао от институт „Конфуций“, който се срещна със зам.-кметовете Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева и посети набелязаните училища, в които на есен стартира преподаването на китайски език по 12-16 часа седмично. Това са Търговската гимназия, СОУ „Кирил и Методий“, математическата и гимназията за романски езици.

Изучаването на китайски ще става по желание на учениците и техните родители. Очаква се тук да пристигнат двама китайски преподаватели, за които Общината пое ангажимент да осигури жилище. По нейно настояване отворени курсове по китайски ще се провеждат и в Бизнес инкубатора. Това е допълнителна възможност за всички останали жители на града, които проявяват интерес към овладяване на този език.

Община Бургас се подготвя да кандидатства по китайска програма и за обзавеждане на специализиран училищен смарт кабинет.