„Кино и вино” събра десетки ценители в Гранд Хотел и СПА Приморец

Пет елегантни сицилиански вина, необичайно преплетени с живота и творчеството на великия Франсис Форд Копола, бяха представени в  Гранд Хотел и СПА Приморец в първия ден на Порт Прим Арт Фест в Бургас. В изискана петзвездна обстановка кинокритикът Веселин Савов преведе няколко десетки привърженици на изтънчения стил по пътя от виното към киното. Сред тях бяха актрисата Цветана Манева – патрон на пилотното издание на Порт Прим Арт Фест,  художникът Стефан Божков – творчески директор на форума, журналистът и продуцент Георги Тошев и други творци, част от фестивала на изкуствата в Бургас.

Две бели и две червени вина с подходящ кулинарен акомпанимент представиха бутиковото производство на сицилианската изба Карузо, собственост на стар аристократичен род. Десертно вино от изба Ломбардо постави очакван завършек стилната винена вечеря.

Всяка чаша от напитката на боговете бе съпътствана от любопитни истории за създаването и отлежаването на виното, за собствениците на избата и техните стремежи. „Виненият” разказ бе оригинално преплетен с творческите терзания на най-големия винар сред кинаджиите – Франсис Форд Копола. Авторът на абсолютните шедьоври „Кръстникът” и „Апокалипсис сега”, считан за един от най-успешните холивудски творци, е и известен винар, собственик на огромно имение, винарски изби и специализирани ресторанти. Според него правенето на вино много прилича на правенето на филми. Но в света на виното Копола е влязъл от любов към него, а не заради бизнеса, подчерта Веселин Савов.

Форматът „Кино и вино” има над 40 издания до момента, но за първи път излиза извън София. Създателят му Веселин Савов е с  над 20-годишен опит в киното и в професионалния свят на вината.

„Кино и вино” е част от първия бургаски фестивал на изкуствата, чиито основни организатори са Община Бургас и Гранд Хотел и СПА Приморец. Всъщност идеята за Порт Прим Арт Фест е на „Приморец”, който още от изграждането си се превърне в средище на културния живот в Бургас.

Порт Прим Арт Фест ще продължи да представя обвързани с различни видове изкуства творци до 14 октомври. До края на фестивала  Гранд Хотел и СПА Приморец ще бъде домакин на  още две събития. На 11 октомври от 20 часа от хотела ще се излъчи радиотеатърът „Името, твоето име“ в изпълнение на Цветана Манева, сценарист Силвия Чолева и режисьор Снежина Колева. На 14 октомври от 15 часа  Мария Касимова-Моасе ще представи книгата си „Близки срещи със смесени чувства“.