Каналджийството да се счита за престъпление срещу държавата, предлага ГЕРБ

Агенцията за Европейска гранична и брегова охрана  Фронтекс може в рамките на 3 дни да пренасочи свои служители към Българската граница, ако миграционният натиск се засили. По въпроса за сигурността на границата България  говори в един глас с ЕС и излъчва ясни послания. Това заяви в Бургас евродепутатът Мария Габриел. Тя, заедно с водачът на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева и кандидатът за депутат Диана Саватева представиха мерките, които ГЕРБ ще предложи в следващия парламент, за да се гарантира сигурността в държавата.

Мерките трябва да са комплексни – законодателна инициатива, правилно прилагане на законите и довършване на оргадното съоръжение по границата. Според ГЕРБ присъдите за трафик на хора трябва да са не условни, а ефективни. Предложенията за промяна в Наказателния кодекс представи Диана Саватева. Чл. 281 от НК, който е свързан с вътрешния трафик на хора, изисква да се докаже, че извършителят на деянието е имал материална облага. ГЕРБ ще предложи този текст да отпадне, така престъплението ще може бързо да се докаже и да се стигне до осъдителна присъда.  Ще бъде предложено всички текстове от закона, които се отнасят до нелегалния трафик на хора, да бъдат събрани в Глава Първа –  „Престъпление срещу държавата“.

По темата „Сигурност“, когато става въпрос за защита на границата, България вече има водеща роля и успява да защити своите приоритети.Според Мария Габриел европейските страни осъзнават рисковете и вземат адекватни мерки за защита на общата ни граница.  През последните дни  са приети няколко много ключови законодателства, сред които за засилване на контрола на влизане и излизане на границите на Шенген. От тук нататък не само гражданите на тези страни, но и гражданите на Съюза, при всяко излизане към трета страна и влизане в Европа, ще бъдат проверявани. Приета е директивата за борба с тероризма. Работи се върху  система за осъществяване на ясен контрол  кой идва на територията на Европа и какъв е неговият статут, разликата между бежанци и икономически мигранти, борбата с нелегалната миграция.

Сектор „Сигурност“ е един от приоритетите на ГЕРБ заяви Ивелина Василева.  Тя припомни, че по време на правителството на Бойко Борисов  бяха взети сериозни мерки за обезпечаване на строгия контрол и защитата на границата. С общите усилия на коалиционните партньори беше изградено преградното съоръжение, благодарение на което бе ограничен мигрантският натиск. Осигурени са безвъзмездни средства в размер на 320 млн. лева от Европейската комисия, предназначени за разширяване на интегрираните системи за наблюдение на границата ни с Турция, Сърбия и морската ни граница. С парите ще бъде осигурена и специална екипировка и специализирано облекло за нашите граничари, както и високопроходима техника за службите на МВР.