Кампания за борба срещу туберкулозата влиза в няколко бургаски училища

Във връзка с отбелязване на 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата, Община Бургас стартира кампания за повишаване здравната култура на младежите. Те ще бъдат запознати с конкретиката на заболяването, как да се предпазим от него, какви са рисковите фактори за заразяване с „жълтата гостенка“ (туберкулозата) и механизмите на разпространение.

В дните до 25 март, съвместно с медицински специалисти ще се проведат дискусионни панели, презентации, анкети с ученици от следните бургаски училища: Основно училище „Георги Бенковски“, Основно училище „Христо Ботев“ в кв. „Победа“, Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“, Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев“.

Общинската кампания се подкрепя от Министерство на здравеопазването и от Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“,  финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга белите дробове и е пряко свързано със социалните и икономически проблеми – бедността, безработицата, закъснялата диагностика.

Основните рискови фактори, предразполагащи към заболяване от туберкулоза, са тютюнопушене, злоупотребата с алкохол, някои хронични заболявания, които намаляват имунната защита на организма, пристрастяването към наркотици, ХИВ/СПИН. Заразяването става по въздушно-капков път, при ползване на едни и същи прибори за хранене и при непосредствен контакт с болен.