Кадиш в Бургас за убитите израелски деца

Разсекретиха се подробности около убийството на Ейал Ифрах, Гилад Шеар и Нафтали Френкел

В Бургас бе отслужена заупокойна молитва – Кадиш в памет на тримата израелски младежи, станали жертва на терористичен акт. Траурната церемония се състоя на 3 юли вБургаската Синагога /сега галерия „Петко Задгорски”/. Преди няколко месеца бившата Синагога бе осветена за пръв път, откакто е превърната в обществена сграда след 1944 г. В момента в нея отново могат да се отслужват религиозни ритуали по канона на юдаизма.

Да споделят своята подкрепа към роднините на убитите момчета и да кажат „не” на тероризма по света се събраха представители на еврейската общност в града, на местни и държавни институции. Присъстваха почетният консул на Израел Орлин Мандов, ръководители на общински и държавни институции, граждани и журналисти. Обща бе съпричастността към недопустимостта на подобни убийства и непоносимата болка от нелепо прекъснатия млад живот.

Заупокойната служба отслужи равин Амрам Малка от Бейт Хабат, който пристигна в Бургас специално за това. Цялата церемония бе организирана от центъра за българо-еврейско сътрудничество „Алеф”, който има за цел да съдейства за контактите и взаимната солидарност между различните националности и да даде отпор на ксенофобията, често водеща до тероризъм.

В този траурен ден едновременно всички еврейски общности по света запалиха свещи и почетоха паметта на на Ейал Ифрах, Гилад Шеар и Нафтали Френкел. В България Кадишбеше отслужен в София и Бургас.

„Жестоко е да се използва животът на невинни деца за постигане на каквито и да е цели в политиката. Сега ние изразяваме моралната си подкрепа към роднините на убитите младежи и твърдо декларираме позицията си против терористичните действия, насочени не само срещу евреите по света, но и срещу човечеството въобще”, каза Алберта Алакалай, председател на центъра за българо-еврейско сътрудничество  „Алеф”.

Разсекретена информация за отвличането и убийството на момчетата изнесе почетният консул Орлин Мандов. На 12 юни 19-годишният Ейал Ифрах и 16-годишните Гилад Шеар и Нафтали Френкел се прибирали заедно от училище на  автостоп. В близост до селището Гуш Ецион на Западния Бряг на река Йордан са били качени в лек автомобил „Мазда” от двама членове на Хамас. Едно от момчетата успяло от мобилния си телефон тайно да позвъни в полицията и да алармира, че са отвлечени. Мандов цитира последните думи в живота на младежите и описа техния предсмъртен ужас. Полицейският служител първо решил, че това е младежка шега, но веднага след това дочул мъжки гласове с арабски акцент и изстрели. Разследващите считат, че младежите са убити веднага след отвличането им и прехвърлени в друг автомобил – маздата е била опожарена. Труповете са били заровени в пуста местност и затрупани с камъни. Търсенето на телата продължава половин месец, като за това е бил впрегнат целия ресурс на израелската държава. За 17 дена са били арестувани 589 палестинци, между които членове на Хамас, бивши депутати и министри. Телата са открити на 1 юли, едва след като към полицията се присъединяват местни водачи, които забелязват несвойствено подредени камъни и растения в район близо до Ел Халил.

Преките извършители на убийството са известни на разследващите, но все още се укриват. Държавата Израел е обещала убийците да бъдат издирени живи или мъртви.

„Кошмарът на всяка майка е да чака и чака до безкрайност детето й да се прибере у дома. Не е ли право на всяко дете да се прибере невредимо от училище? Ние само искаме да се върнат вкъщи, за да ги прегърнем отново”, е стонът на една от майките, които никога повече няма да видят своите синове.

Насилието води до друго насилие и подхранва смъртна омраза. Дни след намирането на телата на трите израелски момчета, бе убит палестинският младеж  Юсуф Абу Загер. Неговата смърт се разследва, но една от майките на еврейските деца е призовала публично да не се отмъщава за тяхната гибел в никакъв случай, защото това може само да доведе до нечовешка ескалация на взаимно насилие, в което да загиват невинни деца.

„Днес ние ще се помолим и за спасението на неговата душа. Лавината на отмъщението трябва да бъде спряна от човеколюбие, състрадание и желание за живот и мир”, призова Алберта Алакалай.