Италиански младежки оркестър свири на Охлюва в събота

Италианският ансамбъл „Оркестрани“ ще изнесе концерт в Бургас утре, 26 август,  от 19.00 часа на Открита сцена „Охлюва“ в Морската градина.

Ансамбълът е създаден през ноември 2007 година като културна организация, поставяща си за цел да разпространява класическа и модерна музика сред младите. В организацията е сформиран оркестър от 50 момичета и момчета на възраст между 5 и 18 години, изпълняващи традиционна и модерна музика.

Оркестърът осъществява сътрудничество с различни учебни институции и изнася лекции и концерти. Спектаклите на ансамбъла са създадени изцяло по оригиналните творчески идеи на участниците.

Музикалната школа е създадена през 2010 г. със седалища в 4 града на територията на провинция Тревизо, Италия. През 2012 г. започва и сътрудничеството на „Оркестрани“ с училището за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив. От 2013 г. е в сила конвенцията им за съвместна работа с Консерватория „Стефани“ в Кастелфранко Венето. В центровете за обучение на организацията могат да се посещават курсове с изключително широк диапазон – от музикална теория до изучаване на музикален инструмент.

Стимулира и подкрепя участието в оркестъра на всички обучаващи се. Преподавателите и оркестрантите, с които се работи са на много високо професионално ниво, сред които са президентът на „Оркестрани“ Маестро Емилия Иванова и артистичният директор Маестро Роберто Бризото и утвърдените музиканти Чарина Куинтана и Джовани Муньолло.

Асоциацията има в историята си много авторски спектакли с текст и музика от нейните членове. Още от създаването на „Мистериозни спектакли от Венето“, те участват във всяко издание на този форум и се радват на високи оценки и радушен прием от критиците и от публиката.

Асоциацията беше поканена за участие като гост на престижния фестивал „Lago di Garda  Music Festival“, а сред учениците им има отличени в няколко категории.