Изсичат градинката на Стария съд

Община Бургас даде зелена светлина за отсичането и изкореняването на 39 дървета, намиращи се в градинката пред Стария съд, т.над пл. “Жени Патева”.

Комисия, назначена от Общината да направи проверка на дърветата е констатирала, че те са в лошо фитосанитарно състояние. Разбира се, основната причина е, че дърветата ще пречат на поредния ремонт в града, а именно на проекта за „Реконструкция на площад „Жени Патева“.

Освен лошото фитосанитарно състояние на растителността, аргумент на общината за сечта е че при подмяната на настилките и реконструкцията на площада има голяма вероятност кореновата система и ствола на дърветата да бъдат допълнително наранени, което ще влоши тяхното състояние и ще ги направи опасни за живота и здравето на хората и прилежащите сгради. С други думи, изпълнителят на проекта се презастрахова и вместо да съобрази проекта с дърветата, разчиства пътя за полагането на бетона без да му се пречка разна природа.

Направена от На брега проверка установи, че дърветата в градинката в момента са не повече от 40. Това означава, че Общината практически позволява разчистването на всички дървета в района. При упражнението на непрофесионална „фитосанитарна“ журналистическа инспекция проверката ни установи, че наличие на вредители по дърветата няма. Дърветата са във видимо отлично състояние, а някои дори вече даряват със сянката си посетителите на парка. И дърветата, и хората, които им се радват, още не подозират, че още един площад в Бургас е обречен да бъде превзет от „модерен” бетон. Въпросът е може ли това да бъде предотвратено!

Така изглеждат дърветата в градинката в момента: