Изложба „Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“ гостува в Бургас

Гранд Хотел и СПА Приморец ще бъде домакин на изложбата „Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“.

Експозицията е дело на Научния архив на БАН и включва 22 панелни постера. Те показват различни документални свидетелства за дейността на българските художници и просветители, автобиографични и биографични документи, ръкописи на трудове, дневници, мемоари и спомени на наши учени, държавни, обществени, културни и военни дейци. 

Акцент в изложбата е идеята за обединена Европа, нагледно показана с документи и фотографии от архива на основателя и пръв председател на Българската секция на Паневропейския съюз – акад. Иван Шишманов. Сведенията  говорят, че България поема по пътя на идеите на паневропеизма за сближаване на европейските народи на културна, икономическа и политическа основа още през 30-те години на XX век.

Експозиция „Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“ е ценна информационна банка за всеки българин. Позиционирането й в периода, съвпадащ с родното председателство на ЕС, е целево.

Официалното откриване на изложбата в Гранд Хотел и СПА Приморец ще бъде на 9 март в 16 часа, като там ще бъдат изложени част от информационните платна. Всеки е добре дошъл да ги разгледа до 16 март. Входът е свободен.

Другата част на експозицията ще бъде разположена в залата на Регионална библиотека “ Пейо Яворов „, Бургас. След официалния старт, считано от 9 март до края на месеца, всички 22 платна  в изложбата „Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“ ще бъдат на разположение на всички любознателни бургазлии на ул. „Булаир“ 10, в сградата на Регионална  библиотека „Пейо Яворов“, Бургас.