Изкъпаха зетьовете в Кошарица

И тази година зетьовете на с. Кошарица традиционно бяха „изкъпани” на Ивановден. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал. Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.

Ивановден в Кошарица-2016В спазване на обичая, днес се включиха шестима куражлии. Първоначално участниците в „къпането“, се събраха в ресторанта в центъра на селото. Там пиха греяно вино, за да се затоплят, преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението им беше повдигнато още повече от музикантите, които свириха български фолклор. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на народния оркестър те се хванаха на право хоро, а след това тръгнаха към мястото за къпане. Отново съгласно обичая или заради студената вода, зетьовете се опитаха да избягат, но бяха хванати от ергените и накрая се хвърлиха във водата. Обичаят бе изгледан от жители и гости на селото, дошли да почетат традицията.

В този ден за здраве се „къпят” и младите булки от свекървите си, но в домашни условия. След ритуалното къпане, някои от участниците се отправиха към ресторанта, за да продължат веселбата. Според традицията вечерта младите зетьове канят у дома на гости тези, които са ги „къпали” през деня.