Избират проектант за ремонт на част от пътя Царево – Малко Търново до края на годината

 До края на годината се очаква да бъде сключен договор за изработване на проект за основен ремонт на 59 км от второкласния път ІІ-99 Царево – Малко Търново. Необходимите средства са осигурени. Същинските дейности по проектиране ще започнат през 2021 г.

Това се казва в писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на депутатски въпрос за ремонта на пътя.

Срокът за изработване на техническия проект за участъка е 150 календарни дни и започва да тече от момента на сключване на договор с избрания изпълнител. В него не се включва времето за разглеждане на проектната разработка от заседание на Експертен технико-икономически съвет на АПИ.

В края на 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за „Изработване на технически проекти за основен ремонт (рехабилитация) по четири обособени позиции“, една от които е пътят Царево – Малко Търново. За изготвяне на технически проект за ремонта на близо 60-километровия участък са подадени шест оферти. В момента те са на етап разглеждане и оценка. Още 22 предложения са подадени по другите три позиции в поръчката.

Към обявяване на процедури за избор на изпълнители на строителството и строителния надзор за основен ремонт на трасето между Царево и Малко Търново ще се пристъпи след изготвяне на проектна документация.

С цел стабилизиране на експлоатационното състояние в текущо поддържане и ремонти на второкласния път през миналата и началото на тази година са вложени близо 1,8 млн. лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, се посочва още в отговора на министъра.

Миналата година е извършено цялостно преасфалтиране на настилката в дългия 11 км участък от с. Българи до кръстовището за с. Визица. Подобрено е състоянието на отводнителните съоръжения, почистени са отводнителните окопи, отстранена е избуяла храстовидна и дървесна растителност. Извършено е също профилиране и възстановяване на пътните банкети и е положена хоризонтална маркировка.

В отсечката от кръстовището за с. Визица до гр. Малко Търново, която е с дължина 32,1 км, през м.г. е извършено студено изкърпване на пътни настилки с полимермодифицирана битумна емулсия и фракция под налягане, изсичане на храсти и млада гора, косене на тревни площи.

През миналата година е направено частично изкърпване на пътни настилки в компрометирани участъци. Частично изкърпване е изпълнено и през тази година.