Игри, поезия, концерти и театрални постановки наситиха Уикенда за любов и вино в Несебър

Влюбени двойки от 20 града се забавляваха  в най-романтичния фестивал в града на ЮНЕСКО

Много настроение, интересни срещи, поучителни постановки, емоционални концерти, моменти на задружна работа и естетически изложби поднесе на своите посетители тридневният фестивал „Влюбени в Несебър“ – Уикенд за любов и виноЗа четвърта поредна година организаторите  не изневериха на своя оригинален стил и в бялата шатра на площад „Месамбрия“ в града на ЮНЕСКО, а и извън нея, предоставиха сцена за изява на обичащи се двойки от цялата страна.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Празникът започна с концерт на ФФ „Българка“ и ФФ „Македонка“ към читалище „Яна Лъскова“, които повдигнаха настроението с едни от най-красивите фолклорни песни от репертоара си. Емоционалният финал на изпълнението им постави кръшно българско хоро, на което се хванаха и участници, и присъстващи.

Традиционната изложба на Дружеството на несебърските художници, посветена на виното и любовта, бе посетена лично от кмета на Несебър Николай Димитров. Той изрази задоволство от факта, че творците, както и всички самодейци, винаги се включват в празниците и фестивалите, организирани от общината, чиято богата културна програма има какво да предложи на жителите и гостите на града през цялата година.

51903Вдъхновената и изящна експозиция, включваща маслена и акварелна живопис, иконопис, рисунка, малка пластика и декоративни пана, ще може да бъде видяна от ценителите на естетичното в рамките на седмица. След това на същото място – в галерията в Стария Несебър, ще бъде подредена самостоятелна изложба на живописеца Георги Бояджиев от Равда.

След естетическата наслада, която изобразителното изкуство предостави на посетителите, финал на първия фестивален ден постави  прочувственият  концерт на любимата на всички влюбени голямата Силвия Кацарова. Звездата изпълни едни от най-големите си хитове, като „Големият кораб“, „Провинциална пролет“,  „Обещай ми любов“, „Топъл дъжд“, а с нея пяха и малки, и големи. След финала на изпълнението си Силвия Кацарова уважи феновете си и се снима с тях.

Два на бумел- игра за търсачиОчаквано една от най-посещаваните игри на феста бе „Двама на бумел“, в която се включиха над 80 двойки. И през трите фестивални дни ентусиасти обикаляха малкия полуостров и търсеха обектите, посочени в стихотворна и енигматична форма. След като събират всички печати, удостоверяващи валидността на намереното място, те се връщаха обратно в шатрата, за да вземат своята заслужена награда.

Мъжката работаСъботната играта „Мъжката работа и Женската работа“ в семейството донесе доза добро настроение и много усмивки  – както на участващите, така и на публиката. Шест двойки се разделиха от двете страни на сложен за целта параван. Едната група плетеше, защото преди години тази дейност се е считала за женска работа, а другата част от участниците твореше бижута – пак, защото в по-далечни време мъжете са се занимавали с ювелирното изкуство. В целия процес на работа двойките бяха напътствани от ментори, които успяха за 40 минути да им предадат нужните познания. За изненада на много от присъстващите, господата и две от дамите измайсториха едни от най-красивите накити. Специално жури гласува с помощта на бобени зърна и отся най-красивите и сполучливи бижута и плетка. Победител стана двойка от Варна, чиято награда бе луксозен спален комплект за палатка, включващ надуваем дюшек, завивки и възглавници.

pageНесебърските поетеси Живка Митова, Лилия Христова и китарите на ВГ „Луминус“ внесоха със своите прочувствени изпълнения романтично-лирична вълна – необходима  глътка нежност след интензивната и  оспорвана надпревара в „Мъжката и Женската работа“. А след тях фокусът на вниманието привлече срещата с д-р Евтелпа Стойчева, автор на  „Златната книга на Несебър“, която в своя увлекателен стил разказа на публиката  любопитни факти за археологията – науката, чийто празник също е на 14 февруари.

Малко по-рано през деня откровените разговори с лекторите Милуш Кадиев и Десислава Иванова за себепознанието, за взаимоотношенията и здравето и най-вече за любовта,  дадоха онази необходима информация за оцеляване на връзките в забързаното ежедневие  и във времето на глобалните технологии. Стана ясно, че любовта към другия първо тръгва от любовта към себе си, както и че  „Това, което търсиш, търси теб“ (Руми). Освен това лекторите припомниха някои мисли на  Петър Дънов за обичта между хората, споделиха и свои лични преживявания.

Великолепната постановка „Всяка година по същото време“, в която несебърските артисти пренесоха публиката в шантавия свят на любовния многоъгълник даде нови поводи за размисли за любовта и важните неща в живота.

На 14 февруари неуморните представителки на ФФ „Българка“  и Танцова група „Заря“ взеха участие в проявата, пресъздаваща ритуала на големия български празник Трифон Зарезан в Демонстрационния център на занаятите в Новия град. Събитието уважи председателят на Общински съвет Румен Кулев, който поздрави присъстващите и с двата празника и взе участие в символичното зарязване на лозите. Веднага след това започна фолклорна програма, поднесена от формация „Българка“ и ТГ „Заря“. По същото време на 14-и в шатрата в Стария Несебър присъстващите получиха ценни съвети за здравословното хранене и съчетанието му със спорта от инструктора по зумба Ася, която постави финала на съботната вечер с тематично зумба парти.

Много сръчност и творчество вложиха шестте двойки, включили се в играта „Шведска сглобка“ в неделния ден. Забавното предизвикателство имаше за цел да предостави възможност за екипна работа при изграждането на къща от дървени елементи, боядисването й  и измисляне на име. Всяка една от двойките показа изключителна креативност и при оцветяване на покривите, и при боядисване на фасада на къщата – декорацията се състоеше от цветя, слънца, калинки, точки и какви ли още не геометрични форми,  като журито бе изключително затруднено в избора си. В крайна сметка, победата отиде при семейство от София, чиято къща с име „Сладкишница“ и домашен любимец прасе, впечатли най-много оценяващите. Победителите спечелиха модерна саморазпъваща се палатка за двама, с която комфортът по време на излет сред природата е гарантиран.

Тегленето на наградите от томболата, предоставени от изложителите на фестивала, и спектакълът Любовта към трите портокала“ сложиха край на дългия уикенд за любов и вино в Несебър.Културното събитие събра на едно място обичащи се двойки от над 19 града, сред които София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Габрово,  Добрич, Пирдоп, Шумен, Девин, Велико Търново, съставните селища на общината и съседни общини. Най-много влюбени имаше от морската ни столица, имаше и двойки, които посещават фестивала за пореден път, а някои от тях са вече приятелски компании,  благодарение на срещата си на най-романтичния фестивал в града на ЮНЕСКО.