Ивелина Василева: Европейската лаборатория може да е в конгресния център на Бургас

Европейската лаборатория за контрол на съдържанието на пластмаси и микропластмаси в морската вода и морските обитатели да бъде разположена в бъдещия конгресен център в Бургас. Това предлага кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Сградата в момента се строи в територията между Морска гара и Магазия 1. Модерният център, със зала за 500 души, има предвидени помещения за научно-изследователски кабинети. Това го прави изключително подходящ като локация и база за европейската лаборатория.

„Такъв изследователски център е необходим, защото заради замърсяването на водните басейни с пластмасови отпадъци, микрочастици от тях попадат в рибата, която консумираме. В допълнение на това, Черно море е вътрешно море и циркулацията на водата в него е недостатъчна. Още повече, че и река Дунав, която прекосява цяла Европа, преминава през 10 държави, се влива в него“, припомни Ивелина Василева, която е председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите.

Василева си поставя срок от две години, през който лабораторията да бъде оборудвана със съвременна техника и учените да започнат своите изследвания.

„Каузата е важна, защото и от чистите води зависи качеството на живот и здравето на децата ни. Две години са кратък срок, но реалистичен. Преди две години, когато с колегите ми народни представители казахме, че в Бургас ще има факултет по медицина мнозина се съмняваха. Днес това вече е факт“, каза Ивелина Василева.

„Екологията е кауза отвъд партийните и държавни граници. Тя е начин на живот, който изисква усилия и грижи всеки ден. Аз ще бъде вашия „зелен“ глас в Брюксел“, коментира бургаският кандидат за Европейския парламент.