Иван Вълков/ГЕРБ/: Половината от морската гара вече е изплатена от таксите, които се плащат на това корабно място

Зоната за свободен достъп до пристанище Бургас вече е реалност, откриват я за празника на града

Като изключително важно и знаменателно за града събитие определи зам. председателят на комисията по транспорт в Народното събрание Иван Вълков откриването на  Зона за обществен достъп на Пристанище Бургас. Церемонията е един от акцентите в програмата на община Бургас за празника на града – 6 декември. На нея ще присъства и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

След като за известно време достъпът до пристанището бе обект на спорове и източник на напрежение,  придобивката за гражданите и гостите на града е вече факт.

Идеята за отваряне на пристанището съществува още от средата на 90-те години и това е отразено в генералния му план. С откриване на зоната за достъп се следва неговото развитие и осъществяване – коментира за stroitelstvo-more.info  Иван Вълков, който също ще уважи церемонията. „След изграждането на Морската гара тази година сме свидетели на много добри икономически и финансови резултати – акустирали 26 круизни кораби и над 42 000 пътници. Може би половината от гарата вече е изплатена само от таксите, които се плащат на това корабно място. Смятам, че това е един изключителен успех, защото жителите на Бургас, неговите гости ще имат възможност да се наслаждават  на гарата, на яхтеното пристанище и изобщо на морето от самия бряг на пристанището. Така отдавнашна мечта на бургазлии ще стане реалност”, заяви Вълков. Според него, има достатъчно корабни места, които могат да поемат товарооборота на пристанището, така че работниците и служителите могат да бъдат спокойни.

Почти е привършено изграждането на наблюдателна кула, която заедно със същата във Варна ще инспектира целия корабен трафик в екваторията, която засяга нашето черноморие и ще осигурява безопасното движение на корабите. Кулите ще бъдат оборудвани и ще започнат да функционират от новия туристически сезон.

Най-късно до края на следващата година в Морска гара ще заработи и ресторант, а при положение, че има увеличение на пътникопотока ще бъде изградена допълнителна пристройка. Съществуваща магазия според плана ще бъде преустроена в музей, в който ще се представят и творби на бургаски автори. Предвидени са търговски площи, където ще се предлагат стоки, свързани с морето. Предстои да бъде обособена зона за паркинг и за разходка, отделена от зоната за товаро-разтоварни дейности на пристанището.