ИАРА най-после е в Бургас

От днес администрацията на държавната агенция работи в обновена сграда на територията на Пристанище Бургас

Изпълнителна агенция „Рибарство и Аквакултури“ се завърна там, където й е мястото – в Бургас. Това се случи благодарение на добрия синхрон и единомислието между централна и местна власт. От днес администрацията на държавната агенция работи в обновена сграда на територията на Пристанище Бургас.

DSC_1002Официалната церемония за нейното откриване уважиха премиерът Бойко Борисов, кметът Димитър Николов, Десислава Танева – министър на земеделието и храните, Ивелина Василева – министър на околната среда и водите, Янчо Янев – изпълнителен директор на ИАРА, областният управител Вълчо Чолаков, бургаски депутати и общински съветници.

В днешния дъждовен четвъртък премиерът Борисов пожела успех на експертите от ИАРА на новите им работни места и да им върви по вода. Стана ясно, че с негово съдействие рибарското селище „Ченгене скеле“ вече е одобрено като допустим бенефициент по новата Програма за морско дело и рибарство 2014-2020. Това развързва ръцете на Община Бургас да осигури европейски средства за неговата модернизация.

DSC_0006„На територията на Бургаска област се намира 60 % от риболовния флот на страната, както и по-голяма част от рибопреработвателните предприятия. 70 % от улова на черноморска риба се извършва тук. След близо 15  години далеч от морето, ИАРА се завърна в Бургас и това ще спести на хората от бранша излишни главоболия и пътувания до София само за един подпис. На всички експерти, които се преместиха от столицата, сме осигурили жилища в нашия град и очаквам Агенцията да работи тук много по-пълноценно“, каза кметът Димитър Николов.

Министър Десислава Танева също пожела успех на ИАРА и обяви, че още днес започва разяснителна кампания в Бургас, която да запознае рибарите с всички възможности за кандидатстване по новата европейска програма за морско дело и рибарство.