Зоната за свободен достъп – кауза, която обедини Бургас

„Изключително сме удовлетворени, че няколко месеца след инициираната подписка за отваряне на Зоната за обществен достъп за граждани към Пристанище Бургас, резултатът вече е на лице и ние сме помогнали по някакъв начин нещата да се случат. Мисля, че за всички бургазлии това бе едно от най-важните събития през изминалата година. Заслугата е и тяхна, защото подкрепиха с подписите си реализацията на този проект, който ще тласне Бургас към развитие, ще промени облика на града и ще привлича все повече туристи“. Това сподели Даниела Бонева, председател на Инициативния комитет, който заедно с още 52 граждани бе учреден в края на май месец тази година. Всички те застанаха зад идеята за свободен достъп до Морската гара и инициираха подписка на няколко пункта в града.
Неговите членове са удовлетворени от развитието на проекта, който пое в желаната посока след последните парламентарни избори и назначеното ново правителство. „Община Бургас и кметът Димитър Николов, ръководството на пристанището в лицето на Диян Димов и Министерството на транспорта положиха много усилия, за да може точно на Никулден жителите и гостите на града да се разходят за първи път спокойно из Пристанището. Бургаските депутати от ГЕРБ също съдействаха идеята да не остава просто на хартия и показаха, че работят наистина за Бургас. Най-естественото нещо е хората да могат да използват новопостроената Морска гара и да й се радват, защото тя е бижу за нашия град. Всички помним и проблема с корабчето за разходки до остров Света Анастасия и многобройните оплаквания от граждани за проверки и драконовски мерки за сигурност. Заедно с Инициативния комитет минахме показахме, че когато обществото е сплотено и единно, защитавайки една кауза, резултатите не закъсняват. През цялото време бяхме в контакт с отговорните институции, които работиха по пректа. В течение сме на бъдещите намерения на за финализирането на мащабния проект, в който участват ДППИ, Пристанище Бургас ЕАД, общината и НК “Железопътна инфраструктура“, БДЖ. Посоката е правилна, хората оценят усилията, необходими са още време и средства“, сподели Даниела Бонева.
На първи юли тази година представители на Инициативният комитет връчиха на кмета Димитър Николов подписка с искането на 13 400 бургазлии да бъде отворена Зоната за обществен достъп до пристанище Бургас. Подписката бе дадена и на тогавашния областния управител Павел Маринов и изпратена до Министерски съвет, Министерствата на транспорта и регионалното развитие, както и до всички бургаски депутати.
Така, няколко месеца по-късно, Зоната за обществен достъп бе отворена. При откриването на Зоната на 6 декември, транспортният министър Ивайло Московски обяви, че за следващата година са предвидени инвестиции на стойност над 12 млн. лв в пристанище Бургас. В инвестиционният план за следващата година са заложени изграждането на втория модул на Морската гара, както и реконструкцията на една от най-старите постройки на пристанището – Магазията. Планира се и цялостна рехабилитация на вълнолома на пристанището.