За пети път Оризаре бе домакин на празника на хляба

Известното със своето плодородие, чернозем и трудолюбиви хора, село Оризаре за пета поредна година бе домакин на традиционния празник на хляба, който се състоя на площада пред кметството. Юбилейното издание на проявата събра на едно място майсторски направени хляб и хлебни продукти, създадени от сръчни местни хора и участници от други съставни селища на община Несебър. Именно творчеството, труда и емоцията, която умелите жени бяха вложили в своите изделия, бяха оценени и възнаградени с грамоти. Отличията бяха връчени от кмета на селото Черню Пенчев и секретаря на община Несебър Стойко Стоянов.

По традиция в началото на празника тържествен водосвет отслужи отец Димитър. Кметът на Несебър Николай Димитров не пропусна да уважи юбилейното събитие. В своето поздравително слово градоначалникът подчерта, че в културния календар на община този празник с местно значение е важен, защото съхранява българските традиции, отдаващи почит към насъщния, и в същото време дава възможност за отдих от трудовия делник с български народни ритми и песни.

Празникът, който бе организиран от местното читалище „Зора“ и община Несебър, продължи с изпълненията на Димитър Михнев и Петя Димитрова. В богата музикална програма участие взеха оркестър „Кавадари“, певческите групи на пенсионерските клубове в Несебър и Оризаре, както и детска вокална група „Оризарчета“. На финала всеки един от присъстващите имаше възможността да опита от вкусните хлебни изделия и дори да си запише рецепта за приготвянето им.

От 2010 г. насам проявата, отдаваща почит към насъщния, се провежда в село Оризаре, като по този начин тя намери своята по-добра, нова, естествена сцена – подхождаща на трудовия й контекст. Селището, което се е утвърдило през времето като житницата на община Несебър, разполага с всички природни дадености и предпоставки за отбелязване на такъв важен и близък до земята и нейните плодове, празник. Защото силата на добре направения празник се крие в точното място за неговата реализация.