За Никулден отварят реставрирания храм „Св. св. Кирил и Методий“

Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ се възстановява изцяло и с реставрирани стенописи, за да отвори врати на празника на Бургас – Никулден. Вместо да направи само външно укрепване на сградата, което щеше да стане много по- бързо и с по- малко средства, Община Бургас реши да избере по- бавния, но по- сигурен път, като извърши цялостен ремонт,  за да не се налага в следващите десетилетия да се работи по сградата.
Всички укрепителни дейности по конструкцията на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ над кота нула са завършени. В момента църквата е все още строителен обект и се работи по заздравяване на земната основа на храма чрез отливането на циментно-почвени пилоти. Те ще достигат на дълбочина от 8 до 12 метра под основата от външната и вътрешната страна на стените.
След завършването на укрепителните дейности ще започне възстановяването на вътрешното пространство на храма. Използваните техники за възстановяването на катедралата имат за цел да запазят в максимална степен нейната автентичност и уникалност.
Стенописите от катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ са свалени за реставрация. Тази операция беше извършени още преди да започне укрепването на вътрешните стени, куполите и арките на църквата. Стенописите се намират в реставраторска работилница, където ще бъдат почистени и обработени преди да бъдат върнати отново по местата им.
Свалянето на стенописите е направено по предписание на автора на проекта за укрепване на храма проф. Йордан Милев. Той е един от най-добрите специалисти в тази област не само у нас и дълги години е практикувал в Япония.
Отделянето и обработването на повърхностната мазилка е извършено по специална технология с цел да се избегне евентуалното увреждане на стенописите при ремонтните дейности във вътрешността на храма. Фрагментите с изображения на светци и библейски сцени, които се реставрират, имат обща площ над 200 квадратни метра.
След премахване на повърхностния слой, стените на храма бяха укрепени със специална карбонова тъкан. Тази материя придава голяма здравина на зидовете. С укрепителните дейности сградата ще отговаря на всички конструктивни изисквания за сеизмична устойчивост. Преди стенописите да бъдат върнати отново на старите им места, повърхността на стените ще бъде покрита със специална мазилка, която ще гарантира доброто слепване между зидовете и оригиналните стенописи.
Независимо че Община Бургас не е собственик на храма, нито има каквато и да е вина за пропукването, пое ангажимент да възстанови църквата. Въпреки загрижеността на много организации, политически лица и партии, финансирането на тежките ремонтни работи се извършва само със средства от държавния и общинския бюджет.