Затварят аптеката в ДКЦ 2

Пациенти с редки болести остават без животоспасяващи лекарства

Аптеката в ДКЦ 2 в Бургас затваря, макар и временно. Срокът за изнасяне, даден със призовка от съдия-изпълнител, ангажиран от управителя на здравното заведение д-р Баева, е 27 февруари. Само 4 дни преди назначен търг  да определи нов наемател на обекта.

Пациенти недоумяват кому е нужно да се затваря работеща аптека до отварянето на нова само след 2-3 месеца. Време, през което пациенти с редки заболявания ще се лутат в търсене на животоспасяващи лекарства, част от които предоставя единствено аптеката в ДКЦ 2.

Оповестяваме затварянето й, за да предупредим тези болни да потърсят други алтернативи за доставката им, заявиха от аптеката.

 За лекарствата за кръвни фактори Октанат, Октаплекс, Вилат, Емоклот, Аймафикс, Когенат, Фанди са извършвани доставки в аптеки в жк. „Зорница“, бл. 49 и на ул. „Чаталджа“65 и могат да бъдат потърсени там.  

Медикаментът Фабразим, ползван от болни на ензимозаместваща терапия, за съжаление, би могъл да се набави извън Бургаска област.

Аптеката в ДКЦ 2, единствена в Бургас, има сключен договор с фирмите-вносители за осигуряване на тези скъпоструващи лекарства. Така, пациентите имат гаранция, че терапията им с живоспасяващите за тях медикаменти няма да бъде прекъсната.

От аптеката поставят още един въпрос – заслужава ли бургаският бизнес подобно отношение, заставен да обикаля 3 години съдебни инстанции заради некоректни действия от страна на управител на общинска фирма.

Проблемите на сегашния наемател започват през януари 2012 г., когато са изтласкани след редовно участие в опорочен конкурс, проведен от д-р Баева, обявила за победител дисквалифицирана фирма.

След като съдът потвърждава неговата незаконосъобразност, същата отказва  да проведе нов. Вместо това, променя позицията си на 180%, заявявайки, че аптека в ДКЦ 2 всъщност не е нужна.

Следва подписка от близо 11 000 души за запазване на аптеката в здравното заведение. И решение на Общинския съвет, че аптека в ДКЦ 2 е необходима и наемателят ще се избере чрез търг.

Излишното затваряне на аптеката заради провеждане на нов търг е безпрецедентно за България. Безпрецедентно остава и отношението на общински чиновници, пренебрегнали нуждите на пациентите заради дребни крамоли и управленски недомислия.