Засилен интерес към премиерата на „Златната книга на Несебър“

Един от най-хубавите Коледни подаръци за града на ЮНЕСКО бе премиерата на най-новата книга за Несебър. Автор е Евтелпа Теоклиева-Стойчева, жител на града, дългогодишен уредник-археолог към Градски исторически музей, днес „Старинен Несебър“, участник в археологическите проучвания, както на полуострова, така и при подводните, проведени в акваторията му, като член на изследователския екип.

Представянето на  изданието със заглавие „Златната книга на Несебър“ събра вчера вечерта в стария град множество гости  и съграждани на авторката, сред които общественици, учители,  културни дейци  и дарители, спомогнали за издаването на труда. Премиерата на най-новата книга за града на ЮНЕСКО уважи и кметът Николай Димитров, който бе на културното събитие заедно със семейството си.

Интересът към премиерата не бе случаен, защото „Златната книга на Несебър“ е четиво, което не само че градът е очаквал дълго, а е труд със сериозен обем текстова част и снимки, съдържа лично направени чертежи на авторката,  както и нейни автобиографични спомени  и вълнения от археологическите проучвания на полуострова, което придава изключителна виталност, близост, образност и яркост на разказа през цялото време.  Книгата на г-жа Стойчева по думите на нейния рецензент проф. д-р Диана Гергова, НАИМ-БАН, член на УС на НК на ИКОМОС-България, е „истинско културно явление“. В предговора рецензентът определя книгата като изключително стойностна и се обосновава защо. Аспектите са няколко – всеобхватност и изчерпателност на съдържанието, детайлно представяне на всяка от старините на полуострова и обвързването й с културни, исторически и политически събития от изминалите хилядолетия, знакови за историята на българските земи и източно средиземноморския свят.

Проф. Гергова, която нямаше възможност да присъства на премиерата лично, участва посредством видеообръщение, за да изкаже своята радост от издаването на  „Златната книга на Несебър“ и да благодари на Евтелпа Стойчева, че е вложила сърце и душа в написването й. А самата авторка сподели, че най-голямата й любов  е Несебър –  на последната корица тя  признава, че подреждането на историческия пъзел „Месамбрия-Месемврия-Несебър“ е нейната съдба.

На премиерата на изданието, г-жа Стойчева тълкува семантиката на заглавието с представения уникален материал, събран през десетилетията, научно обоснован с анализ  на археологическите проучвания и проучванията от писмените извори, а резултатите от тях, пречупени през призмата на народната памет.  „В тези проучвания, в които съм участвала през 70-90-те години на миналия век – времето, когато целият полуостров беше превърнат в голям археологически обект – имах удоволствието да работя с екип от учени,  светила в българската археологическа наука на АИМ при БАН.“

От книгата читателят ще разбере, че Несебър никога не е бил обикновен град – още с основаването си, първото поселение е било тракийски резеденционален център, в следващата епоха – град-държава, със създаването на Източната Римската империя и новата столица Константинопол, градът постига своя апогей в развитието си, а през Средновековието, когато са  построени много църкви,  градът се превръща в духовен и поклоннически център, като строителството на храмове продължава и през епохата на османското владичество.

„Укрепителните съоръжения, водоснабдителната система и множеството от църкви наподобяват тези в Константинопол.“, разкри любопитни моменти от книгата си авторката. Широко разпространената легенда за 40-те Месемврийски църкви е подкрепена с информация за 38. „Има и някои предположения за други, ако включим и манастирите, за които се знае, че са се намирали в района, със сигурност ще превишим цифрата. Несебър е наистина едно много свято място, един малък Константинопол.“, подчерта г-жа Стойчева.

По време на премиерата, издателят Георги Калоянов изрази задоволство от реализацията на книгата, благодари за гласуваното доверие и пожела успех на авторката. Той подчерта, че за първи път издателството е участвало в отпечатването и луксозното  оформление на такава значима книга с висока научно-художествена стойност.

Кметът Николай Димитров на финала на културното събитие сподели, че „Златната книга на Несебър“ е  уникално издание, което  на един по-нататъшен етап ще бъде издадено на руски и английски език, като по този начин ще запознава чуждестранните делегации с най-пълната история на един от най-красивите и непреходни градове в Европа. Г-н Димитров  не пропусна да изрази радостта си, от факта, че местни жители работят за добрия имидж на града. Той благодари на всички, вложили труд и сърце за реализирането на великолепното издание, като на авторката поднесе красив букет в знак на признателност. Благодарност от появата на книгата изразиха и  съгражданите на авторката, които присъстваха на премиерата.

Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър- Световно наследство“, който представи изданието, бе категоричен, че  написването на такъв стойностен труд може да бъде дело само на човек, отдаден цял живот на Несебър.