Започна разследване по сигналите за корупция

Сигналът със съмнения за корупция срещу Областният управител на Бургас Павел Маринов е дал основание за образуване на предварително производство и разследване на изнесените данни и обстоятелства. Преди 2 седмици “Сентрал парк Бургас” обяви, че е входирало пет сигнала до различни правителствени, съдебни и обществени институции. Сигналът е взет под внимание и вече са започнали следствени действия по установяване истинността на изнесените в сигнала факти. Започнали са и разпити на засегнатите в целия скандал лица. Повече информация за извършваните проверки и действия от МВР, ние не можем да дадем, нито сме запознати със следствения процес. Съобщаваме за образуването на производствата, поради надделяващия обществен интерес от излизането на цялата истина за действията на новия областен управител на Бургас – Павел Маринов.

В сигналите се визираше скандална заповед на Маринов, подписана няколко дни след встъпването му в длъжност, която го уличава в недопустим лобизъм в полза на корпоративни интереси и погазване на процедурите и реда за изработване и издаване на административни актове от областна администрация.

Още с един от първите си актове Маринов отмени 2 заповеди на предшественика си Константин Гребенаров, които са в полза защита на държавния интерес в минали приватизационни действия. Гребенаров е издал заповеди за извършени държавни подобрения в приватизирани в миналото сгради и уреждане на облигационните отношения между страните. Заповедите на Константин Гребенаров са били съгласувани с МИЕТ, с всички съответни комисии в областна администрация. Съмненията за корупция относно ревизионните действия на Павел Маринов идват от там, че текстът на неговата заповед е бил внесен на флашка отвън, не е бил съгласуван с експерти на администрацията и не са били взети под внимание никакви становища и мнения, а процедурите са нарушени. Има сериозни съмнения, че заповедта на Маринов пряко обслужва интересите на частен субект, в случая „Бутед“ АД.

По този начин Маринов саботира голям проект за инфраструктурно развитие на Бургас, който ще се реализира след дарение на терен направено от „Сентрал парк“, за прокарване на нова улична и пътна артерия в града и отваряща байпас към Южното Черноморие. „Сентрал парк“ е поискало информация от МИЕТ по ЗДОИ за преки, или косвени връзки между Павел Маринов и приватизацията на „Бутед“ в миналото, но не е получило отговор, поради условието за изричното съгласие на Маринов за това.

Пресслужба “Сентрал парк Бургас”