Започва проучване на доходите и условията на живот в областта

Във връзка с участието на Република България в изследване на Европейския съюз и Евростат за изучаване на бедността и социалната изолация (EU SILC) в периода март – май 2016 г. Националният статистически институт провежда чрез териториалните статистически бюра наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот”. Изследването се провежда паралелно във всички държави – членки на ЕС с обща методология и инструментариум и има за цел да установи доходите на домакинствата и условията на живот, утачняват ат статистиката.

За целите на проучването е формирана четири годишна ротационна извадка от около 7 200 домакинства от цялата страна. Всяка година се подменя част от първоначално избраните домакинства, като целта на повтарящото се наблюдение дава възможност за оценка на моментното състояние на домакинството, както и за проследяване на настъпилите през годините промени в доходите и социалния статус. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече години.

В съответствие с годишната програма на Евростат за модернизация на социалната статистика през 2016 г. част от домакинствата, които са участвали в анкетата четири последователни години, ще бъдат посетени за пета поредна година, а тези, които са участвали пет последователни години, ще бъдат посетени за шеста поредна година. Целта на тази промяна е да се получат по-добри оценки на продължителни явления – например постоянен риск от бедност за по-продължителен период.

В периода март – май 2016 г. анкетьори от Териториалното статистическо бюро – Югоизток, ще посетят населени места на територията на областта и ще анкетират определени домакинства, които са избрани на случаен принцип.

По общини, населените места са следните:

Община Айтос- град Айтос, селата Тополица и Пещерско;

Община Бургас-град Бургас, град Българово и село Рудник ;

Община Камено- град Камено и село Трояново;

Община Карнобат- град Карнобат и селата Соколово, Драгово, Венец;

Община Малко Търново- град Малко Търново;

Община Несебър – град Несебър и град Обзор;

Община Поморие – град Поморие, град Каблешково .и село Порой;

Община Приморско –  град Приморско и град Китен

Община Руен – селата Руен, Трънак, Люляково, Снежа, Зайчар, Планиница, Средна махала и Скалак;

Община Созопол – град Созопол, град Черноморец и селата Равна гора, Росен, Крушевец, Зидарово;

Община Средец – град Средец и селата Вълчаново и Дебелт;

Община Сунгурларе – град Сунгурларе и селата Костен, Велислав и Манолич;

Община Царево – град Царево и село Лозенец.

Всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториалното статистическо бюро – Югоизток.

Съгласно Закона за статистиката получените при анкетирането данни представляват служебна тайна и могат да се използват само за статистически цели.