Започват празниците „Море от вино“ в Поморие

През 2005 година поетесата Елка Василева написа за Поморие:

„Навярно тук избрал е Дионисий 

магичния си жезъл да простре

и този град навеки да ориса

с море и вино, вино и море!”

Нейното стихотворение „Море от вино” получи първа награда в едноименния конкурс и с помощта на Иван и Живка Ненкови се превърна в песен – своеобразен химн на Поморие, който звучи вече 17 години.

Древната традиция на Дионисиевите празници е в основата на празниците „Море от вино“, организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“. Тази година те започват от 30 юли и ще продължат до 6 септември. Програмата, наситена с музикални концерти, танцови спектакли, театрални постановки, изложби, представяния на книги и други изненади започва в понеделник, 30 юли, от 19.00 часа , когато на три места в града музиканти от Джаз формация Fourth Edition-София и Нейко Бодуров Квартет – Варна ще изнасят концерти, а именно: на крайбрежната алея при фигурата „Чайка”, на емблематичната беседка до Стария кей и в парка до кафе „Summer refresh“. От 20.30 часа на външната сцена на НЧ „Просвета 1888“ ще се състои и официалното откриване, ще бъде посрещнат Дионисий и свитата му, след което започва концертът на Теодосий Спасов Джаз Квартет.

От 5 до 12 август ще се проведе и атрактивната „Национална седмица на морето“, когато жители и гости на Поморие ще станат свидетели на красив парад на плавателни съдове и ще посрещнат Нептун и свитата му от русалки и  морски духчета.