Замъкът край Равадиново дари препис на Паисиевата история на българите в Одрин

Предаването на дарението предизвика голям интерес сред турските медии

Първият ръкописен препис на „История славянобългарска“, направен в Замъка „Влюбен във вятъра“ край Равадиново, е вече при българите в Одрин.  На 21 ноември  собственикът на Замъка Георги Тумпалов предаде преписа на отец Александър Чакърък, свещеник в българската църква „Св. вмч. Георги“. На церемонията по предаване на дарението присъстваха Генралният консул на България в Одрин Васил Вълчев и други дипломати от българското консулство, представители на църковното настоятелство и на българската общност в региона.

„С голямо вълнение, гордост и смирение дарявам преписа на първата българска история на тази черква. Искрено се надявам тя дълго да запази родовата памет тук“, каза Георги Тумпалов.

img_1315oec-i-knigaСобственикът на Замъка е впечатлен от историята на семейство Чакърък, което повече от век съхранява българщината и предава на поколенията от баща на син непоколебимостта на бъдеш българин в една чужда държава. През 2004 г. дуайенът на фамилията отец Филип Чакърък бе награден с най-високото отличие на българското външно министерство „Златна лаврова клонка“.  Наградата му бе връчена лично от тогавашния министър – председател на България Симеон Сакскуборготски при тържественото откриване на обновения и реконструиран храм. След смъртта му мисията пое неговия син Александър Чакърък, а пътя ще продължи  внукът му Георги, който пред дарителите и гостите на церемонията заяви готовността си да пази българския дух и вярата в този храм. Именно това е накарало Тумпалов да дари първия препис на „История славянобългарска“ на църквата в Одрин, за която семейството се грижи от десетилетия. Към ръкописа, като дарение към църквата „Св. вмч. Георги“ бе прибавена и икона на Св. Георги. Собственикът на Замъка дари икона и на другия български храм в Одрин – „Св.св. Константин и Елена“.

img_1361t-i-maria-s-ikona

Инициативата в наше време да бъде преписана Паисиевата история бе подета по време на тазгодишните Великденски празници.  В параклиса на Замъка 1431 души преписваха с паче перо дума по дума Историята и привършиха първия препис само за два месеца. Дареният препис има автентичен вид и съдържа пълен списък с имената и възрастта на всички „преписвачи“ – българи и чужденци от 2 до 102 години.

„Одрин и българската църква се посещават ежедневно от многобройни туристи – българи и чужденци. „История славянобългарска“ е символ на родолюбието и българщината и ние се радваме, че нейният препис се намира на място, което е емблематично за героичното ни минало. Българската общност в  района  наброява около 100 хил. души. По-голямата част от младите хора живеят в индустриалния град Чорлу, само на 70 км от Одрин и често посещават църквата. Те имат потребност да поддържат жива своята българска духовност“, каза генералния консул Васил Вълчев.

img_1329

Интерес към Паисиевата история проявиха и турските журналисти. Десетки представите на медиите, между които и на националната турска телевизия, присъстваха на церемонията по предаване на дарението и се запознаха със създаването на святата за българите история, с живота на Хелендарския монах и с времето, когато само една книга е повдигнала духа на цял един народ.

img_1311В църквата „Св. вмч. Георги“ има читалище с български книги и историко-етнографска експозиция, която непрекъснато се обогатява с нови експонати, разказа отец Александър Чакърък. Сега към тях ще бъде прибавена и святата Паисиева история, която става още по-ценна, защото е преписана от наши съвременници. А това е най-голямото доказателство, че патриотичният български дух е жив.

img_1354

„Влюбен във вятъра“ е единственият новопостроен замък в Европа и единствен в България. През последните години той спечели множество международни отличия, с които успя да повиши туристическият рейтинг на страната ни. Замъкът работи като атракцион,  а атракциите могат да бъдат всякакви, дори и родолюбиви.

Защо започнахме да преписваме Паисиевата история? На този въпрос Георги Тумпалов отговаря така: „Защото съм българин. А Паисий ни е завещал да преписваме тази история и да пазим българския род. Желанието на хиляди хора да препишат поне ред от славното ни минало доказва, че българската история продължава да се пише.“

Над 6 хиляди души вече са се включили в преписването на История славянобългарска“ в Замъка. След първия препис последва втори, а после и трети. Те също ще бъдат дарени на български културни и духовни институти.