Задкулисни интереси и кметът на община Поморие провокират напрежение в Ахелой и заблуждават гражданите

Във връзка с разпространени прессъобщения от Община Поморие (тук) на 07.03.2018 и 08.03.2018 г., и медийни публикации по повод предстоящо изграждане на асфалтова база край гр. Ахелой, управителят на „Лиан Кънстракшън Сървисис” ООД – Инж. Пламен Владимиров изразява позицията на дружеството. Разкритите от него факти и обстоятелства навеждат навеждат на мисълта, че кметът на община Поморие Иван Алексиев и местната власт въвеждат обществеността в заблуждения, като по този начин пречат за икономическото развитие на региона.
 
 Изненадани сме от изявленията на местната власт и в частност на кмета на община Поморие Иван Алексиев, които внушават, че в така представеното инвестиционно намерение има нещо нередно и опасно.
 Търговско дружество „Лиан Кънстракшън Сървисис” ООД действително планира изграждане на асфалтова база като спазва стриктно всички законни изисквания. Компанията е инвестирала сериозни финансови средства и е закупила парцел с площ близо 10 дка  в местност „Герена”, който се намира на повече от 2 км. от Ахелой и къмпинга. Парцелът е предназначен за промишлено строителство още през миналия век и статутът му никога не е бил променян. Десетилетия наред в рамките на тази промишлена зона са функционирали открита въглищна мина, бетонов възел и други промишлени дейности, които странно защо не са били проблем нито за местните жители, нито за властите. Още по-странно е, че евентуалното изграждане на асфалтова база по най-модерна и безвредна технология изведнъж създаде някакъв несъществуващ проблем. Да се твърди, че асфалтова база, намираща се на километри извън селището,  ще спре развитието на туризма е най-малкото несериозно и говори за липса на елементарна компетентност. Или целта е да се направи невярно внушение сред медиите и обществеността. Защото в район, изначално отреден за промишлени дейности е недопустимо и незаконно изграждането на ваканционни имоти и развиването на туризъм.
Изхождайки от факта, че нашето инвестиционно намерение и всички наши действия са в съответствие със стриктно спазване на законовите изисквания и норми, стигаме до извода, че неясни задкулисни интереси се опитват да провокират напрежение и да инспирират кампания срещу частен предприемач, който иска да инвестира в района и да създаде повече от 30 работни места.
За нас е необяснимо противопоставянето срещу инвестицията от страна на община Поморие, след като същата община без никакъв проблем ни издаде официално и законно разрешително за поставяне на асфалтосмесител, което ние сме заплатили по действащите тарифи за административни услуги. Разрешението е издадено на 26.10.2017 г. под № 26 и е със срок на действие 10 години. 
Уточняваме, че става въпрос за поставяне на мобилни съоръжения, които по закон имаме право да преместваме два пъти в годината. 
Гарантираме, че бъдещата асфалтова база ще бъде изградена и ще функционира по метод, който е абсолютно безвреден за околната среда и със сертифицирани съоръжения. За разлика от старите асфалтови бази този съвременен модел  няма да създава никакви екологични проблеми. Опазването на околната среда  е наш приоритет.  Ние знаем колко са чувствителни хората в Община Поморие към чистотата на въздуха. Затова техниката ни ще  бъде напълно обезпечена с пречистващи устройства, а проблемът със запрашаването ще бъде решен  по най-съвременен начин.  
Асфалтовата база в Ахелой ще разполага със система за обезпрашаване, която няма да позволява да се изпускат никакви вредни емисии във въздуха.
Производството по никакъв начин няма да застраши здравето на хората и по никакъв начин няма да доведе до замърсяване на околната среда, което ще се следи и от контролните институции.
Разполагаме със солидни данни от проучвания и експертни становища, които категорично доказват, че вредните емисии от един автомобил или от печка с твърдо гориво са много повече от цялото производство на асфалтовата база.
„Лиан Кънстракшън Сървисис” ООД приема поканата на община Поморие и наши представители ще присъстват на обявеното обществено обсъждане в Ахелой, на което ще представим в детайли инвестиционното намерение и технологията и параметрите на производството и да докажем, че ако имат притеснения, то те са безпочвени.
 
 Инж. Пламен Владимиров, управител на  „Лиан Кънстракшън Сървисис” ООД