Жп гара Бургас готова до началото на 2016 г.

До края на 2015 г. жп гра Бургас ще получи Акт 15, а в началото на следващата година ще бъде пусната в експлоатация. Това съобщи Христо Алексиев, заместник – генерален директор на НКЖИЖ по време на Четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ 2014 – 2020 г. В рамките на двудневното заседание бяха обсъдени приоритетните проекти до 2020 г. и статуса на проектите, финансирани от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г., които все още са в изпълнение.

Проектите по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. са изключително сложни за изпълнение и изискват голяма мобилизация и добър експертен потенциал на бенефициентите, заяви заместник – ръководителят на Управляващия орган на програмата инж. Галина Василева.
Предложено е разширяване на обхвата на два от големите проекти по ОПТТИ 2014 – 2020 г. Включват се допълнителни дейности към проекта за рехабилитация на жп отсечката Пловдив – Бургас, свързан с проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации на жп възел Бургас.

Приоритетните проекти в железопътния сектор за периода до 2020 г.  представи Христо Алексиев: „Основен приоритет за нас е цялостно завършване на направлението Пловдив – Бургас, включително жп възли Пловдив и Бургас, както и рехабилитация на направлението от София до Септември“, каза той.

Паралелно беше направен преглед и на проектите по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г., които в момента се изпълняват. Национална компания „Железопътна инфраструктура“ работи по завършването на трите големи инфраструктурни проекта по линиите Септември-Пловдив, Пловдив-Бургас и Първомай-Свиленград. По думите на Христо Алексиев напредъкът по проектите е съответно: Първомай – Свиленград 89%, Пловдив – Бургас 95% и Септември – Пловдив 69%. Той отчете, че рехабилитацията на жп гара София е изпълнена на 85 % и очакванията са тя да бъде окончателно завършена преди средата на 2016 г.

В заседанията участие взеха представители на местната и изпълнителната власт, бенефициентите, неправителствения сектор, синдикални организации, експерти от Европейската комисия, от Европейката инвестиционна банка и други.