Ефектът от почистването на реките е вече видим, дейностите продължават и следващите месеци

В началото на лятото Областният управител Вълчо Чолаков  предприе поредица от непопулярни мерки за почистване на речните корита. Близо месец  лица лишени от свобода работят по най-критичните участъци в региона. Резултатите вече са видими, въпреки че работата на терен напредва по – бавно от предвиденото поради липсата на каквито и да е действия през годините. Речните корита са силно обрасли с растителност, непроводими, на места водите са извън руслата, има паднали клони и цели дървета. Всичко това забавя процеса по почистване, който на този етап, заради липсващото финансиране се извършва само ръчно, без специализирана техника.

Сред почистените участъци е р. Малката река в с. Равнец. По думите на кмета Христо Колев там от десетилетия не се е почиствало, въпреки многократните наводнения и щети, които реката е нанасяла на селото. Местните в Айтос също са изказали благодарност към служителите на областна администрация, които координират процеса по почистване на място всеки ден. Към настоящия момент там е почистена част от р. Айтоска, която в годините в наводнявала ЖП линията, южната част на града и редица стопански постройки. По груби сметки настоящите действия са спестили на данъкоплатеца близо 130 хил.лв.

В момента тече и почистване на канала свързващ Черно море с езерото Вая, който  години наред наводнява големи складови площи. До месец областният управител ще предложи концепция, която в дългосрочен план да реши проблемите в този район.

Поради трудните терени обаче за максимални резултати не е достатъчно само ръчното третиране. Необходимостта от специализирана техника наложи помощ и от страна на бизнеса в региона. Една от големите фирми за строителни материали и техника Masterhaus дари 3 моторни коси и друга лека техника. Това ще спомогне за покриване на по-голям обем от работа.

Мерките, които бургаският губернатор е предприел са насочени само към речните участъци в негово управление. За останалите Чолаков призовава отговорните институции да предприемат действия преди сезона на дъждовете.

kanal Vaya pochistvane Tatarski dol predi i sled Ayroska reka predi i sled